I ett avlägset hörn i nordvästra Skottland mellan floden Spey och Inverness, ligger de mjukt böljande kullarna som skyddande bäddar in Tomatin Distillery. Det lugna landskapet med Tomatins eget vatten springkällan Alt-na-Frith är en talande och vacker bild. – Denna eleganta whisky tillverkas med stort tålamod och visar på det skotska höglandets mjuka sidor. Den görs på skotskt korn och ett eget källvatten som springer upp från grunden av Monadhliath-bergen, berättar Jens, produktchef för Tomatin. Bourbonfatet och speciellt de nya ekfaten ger efter lagring whiskyn ytterligare en dimension av komplex doft och smak. Resultatet blir en lätt och elegant whisky med en doft av vaniljstång, marshmallows, sockerkaka, ananas, blandad med citrus, citron och kompott. Smaken är lätt och fin med inslag av kandisocker, tallbarr, citronskal, ananas, gröna äpplen och ett uns nybakad sockerkaka. Avslutningen och det bestående minnet är en ren, lätt och uppfriskande whisky. Jim Murray skriver i whiskybibeln från 2015 att ”Denna whisky är lätt och delikat, trogen den traditionella Tomatin-stilen. Införandet av nya ekfat i mixen erbjuder en ny dimension med en levande och lockande sötma”. Tomatin Legacy Highland Single Malt kommer att lanseras i samma nya design som 36- och 12-åringarna. Whiskyälskare hittar den på Systembolaget från och med 1 mars för 325 kronor.
665
RELATERAD LÄSNING
Förra artikeln
Ett riktigt litet fynd – Calvet Reserve Sauvignon Blanc 2014
Nästa artikel