Nedan följer de varumärken som nu ingår i portföljen, samt information om desamma. Chimay Belgien Traditionen med Trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict på 500-talet, som påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra. Därför började man odla jorden och producera mat och dryck. Chimay är idag en världsledande Trappistöl som började bryggas av munkar vid klostret Notre Dame de Scourmont i Chimay redan 1862. Nu som då är tillverkningen noga övervakad av munkar och dagliga provningar utförs för att med säkerhet kunna behålla den höga kvaliteten. Ett av kraven för att få kalla sin öl ett Trappistöl är att klostret ska vara självförsörjande samt att allt överkott går till hjälpande verksamhet. Ett annat krav är den strikta övervakningen. Idag finns det endast sju kloster som producerar Trappistöl. Sex av dem ligger i Belgien, det sjunde i Holland. Chimays ölsorter är jästa två gånger, varav den andra jäsningen sker i flaskan. Flaskorna innehåller levande jäst och därför mognar ölet på flaskan. Ölen är opastöriserad. Greene King UK Greene King Plc är Englands näst största brittiskägda bryggeri. Sedan 1799 har Greene King tillverkat öl (Ale) enligt traditionella metoder, gjort på naturliga råvaror, i den lilla byn Bury St Edmunds i grevskapet Suffolk, strax norr om London. 1999 köpte Greene King Englands näst äldsta fristående bryggeri, Morland av Abbingdon, etablerat 1711 och upphovsmakare till de världsledande aleprodukterna Old Speckled Hen och Hen’s Tooth. Vid förvärvet av Morland erhöll Greene King även prestigealen Ruddles County, vilken idag utgör en av Greene Kings konnässörsprodukter världen över. Jever Tyskland Jever produceras i Jever, Friesland, i Norra Tyskland. Verksamheten har funnits här sedan 1848 och ligger idag på Tysklands topp-tio lista över landets bästa bryggerier Ölet är bryggt enligt de tyska renlighetslagarna från 1516 som endast tillåter vatten, korn, malt, humle och jäst som ingredienser. Dock är inte detta den enda förklaringen till Jevers framgångar. Friesland är känt för sitt mycket mjuka vatten, vilket är ett mycket fördelaktigt karaktärsdrag för att kunna brygga ett öl med hög beska, utan bitterhet och strävhet. Jever är det enda ljusa tyska ölet som tilldelats maxbetyg av den ledande engelske ölskribenten Michael Jackson. Jever är ett torrt öl som passar utmärkt till mat. Inte konstigt att det kallas ölvärldens Bordeaux. Jevers höga kvalitet märks även i Jever Fun, det naturliga alkoholfria alternativet, som blivit ett av de mest sålda alkoholfria ölet på den svenska marknaden. Henninger Henninger grundades 1869 i Frankfurt av adelssläkten Henninger från västra Bayern som vid den tiden ägde ett antal bryggerier i regionen. Idag ägs bryggeriet av Radeberger Gruppe och är Frankfurts stora internationella ölvarumärke. Henninger exporteras till drygt 40 länder. Den som besökt Frankfurt har inte undgått ”Henninger Tower” som är ett landmärke för staden. År 1951 var Henninger ett av de första bryggerierna i Europa att producera öl på burk. Sapporo Japan Under tidigare delen av Meiji-perioden, 1868-1912, upptäcktes vilt växande humle på ön Hookaido av pionjärer vars syfte var att utforska öns möjligheter till industriutveckling. Då upptäckten av humle sammanföll med att Seibi Nakagawa precis återvänt till Tyskland där han utbildats i tysk bryggarkonst, beslutades det att ett bryggeri skulle upprättas i Sapporo. Den 23 september 1876 stod bryggeriet i bayersk stil klar att tillverka öl under överseende av Nakagawa. Bryggeriet försågs med pionjärsymbolen Polstjärnan för att påvisa bryggeriets målsättning och innovativa ställning. Casella [Yellow Tail] Australien [ yellow tail ] är en framgångssaga som saknar motstycke. Familjen Casella är nu inne på 6:e generationen vinmakare. Historien startade på sicilien i början av 1800-talet och har fortsatt i Australien sedan 50-talet. Allt förändrades för familjen 2001 då de lanserade [ yellow tail ] i USA. Vinerna togs emot med öppna armar av de vinälskande amerikanerna och är nu det största importvinet. Framgångarna har sedan fortsatt i Europa där [ yellow tail ] är det mest importerade Australienvinet i Tyskland, Italien och Norge. Constellation Brands Europé Constellation Brands är ett av världens största vinföretag och representerar ett flertal kända varumärken från hela världen. TOMP kommer framförallt jobba med Constellations Sydafrika och Chile portfölj men även också med det Nya Zeeländska varumärket Nobilo. Bonfils Frankrike Château Haut-Canteloup har varit en familjeägd vingård i fyra generationer. I hjärtat av Premières Côtes de Blaye i norra Bordeaux producerar familjen Bordenave fylliga och mycket raffinerade viner. Deras passion för vinodling driver dem att bibehålla och kombinera tradition med modernism. De strävar hela tiden efter att hålla hög kvalitet samtidigt som de har ett miljövänligt tänkande. Vingårdarna om 48ha ligger i kommunen Fours, 50 km norr om staden Bordeaux. Alla röda druvor kommer från odlingar på en ler och kalkstensplatå i kommunens östra delar. Druvrankorna är odlade med en densitet på mellan 4500 och 6000 plantor per ha och raderna mellan rankorna är bevuxna med gräs och örter. Alla vingårdar odlas i enlighet med det Franska ”raison agriculture” systemet för att vårda naturen i så stor utsträckning som möjligt. Abecassis Cognac Frankrike Egendomen Maine Drilhon är belägen i distriktet Barret, i hjärtat av Cognac. Namnet Barret härstammar från det celtiska ordet ”Barro” och betyder bergstopp. Områdets höga densitet av krita är väldigt fördelaktigt för framställning av kvalitativa vingårdar och är därför en stor anledning till att konjaksproduktionen legat här i över 150 år. På 70-talet köptes egendomen av skandinaviska affärsmän, som gav konjaken namnet Le Reviseur, namnet som betyder ”Controller” hade stor anknytning till deras huvudsakliga affärsverksamhet. Idag ingår Le Reviseur i Francis Abécassis organisationen, som är en välkänd ikon inom verksamheten för new business vin. Francis investerar ständigt i nya vinodlingar för konjak och äger mer än 250 hektar av land i regionen. Cachaca 51 Brasilien Muller de Bebidas började producera Cachacan i Brasilien 1959. Redan då blev den sockerrörsdestillerade rommen det mest populära och sålda spritmärket i landet. I flera år har Cachacan utgjort mer än 30 v marknadsandelarna och blivit en ikon inom branschen för dryck. Cirka 2 miljarder liter cachaça tillverkas och dricks årligen i Brasilien. Den mest kända drinken med cachaça är caipirinha som består av lime, socker, is och cachaça. Cachacans produktionsmetod är en av de mest avancerade sätten i världen och konceptet ” Good Idea” har blivit ett välkänt uttryck i Brasilien. Framställningen av cachaça skiljer sig så pass mycket från romtillverkningen att det är korrekt att kalla cachaça för en spritsort. Cachaca är känt för sin höga kvalitet och fräschhet, och är ett av de mest exporterade märkena i världen. Mer information finns på www.tomp.se
687