Tonfisktartar och elegant champagne

av Christoffer Enquist

Få saker kan kännas så lyxigt, somrigt och elegant som en tartarservering med högkvalitativa råvaror, dessutom är det tacksamt enkelt att förbereda. Enkelt men genomtänkt, vilket lyfter i sin kombination med Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – på helflaska eller magnum.

 

Tonfisktartar för 4 personer

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

I glaset

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve
Nr 7450 (750 ml, 12%), 399 kr, 90+
(även på magnum med samma artikelnummer, 869 kr)
Oavsett basårgång så rider denna champagne inte in klockorna med kraft och storsint expressiva tongångar. Det är inte själva grundmelodin med det hela. Här ligger – oftast – fokuset på luftiga andningshål i en sofistikerad energi och intensitet som drar åt det stilla vita vinhållet i en stilren chardonnayfrukt som utsöndrar fina toner av citrus med apelsin och limezest i hänget, äpplen, vit persika och väl anlagda exotiska vindar. Trots sin ungdom nalkas lite mognadsnoter med brioche och mandel och i sin krämiga textur arbetar finstilta och silkigt kalksmittade tanniner med att hålla vinet i en strukturellt välstyrd nivå, och vi får ett välsignat torrt och snyggt avslut. Visst kan vi låta utvecklingen ha sin gång fem till sju år framöver eller kanske lite till, men det är en utsökt och smakfull champagne i sin dagsform.

Kombinationen
Med sin sofistikerade karaktär så blir Launois cuvée en perfekt följeslagare till denna eleganta servering. Den sojamarinerade tonfiskens sälta plockas delikat upp av champagnen, var fruktighet förstärks i samspelet med mangon, samtidigt som anrättningens kryddighet balanseras upp av champagnens syra. Den fina fruktigheten i Launois förstärker vidare tonfiskens köttigare karaktär vilket gör det hela till en mycket njutbar och god kombination.

Champagnen finner du på Systembolaget HÄR