Hem Vinvärlden Topp 10 Bordeaux med Andreas Larsson

Topp 10 Bordeaux med Andreas Larsson

av Livets Goda

 

2014 Girolate – 15e Vendange – Bordeaux Supérieur 91p
Jag minns att jag för länge sedan i detta magasin skrev entusiastiskt om 2001:an som hade placerat sig i det övre skiktet i någon av de massiva blindprovningarna arrangerade av GJE. Vinet har definitivt hållit stilen under åren, inte minst visar denna nyligen blindprovade årgång 2014 att det är en modest appellation som levererar på Grand Cru-nivå. Tät mörk och rökig frukt med en lätt tryffelanstrykning, fint dolda fat och en tät slipad textur.

2015 Château  Tronquoy-Lalande – Saint-Estèphe 93p
Stiligt! Detta slott som ägs och sköts av fenomenala Château Montrose och dess team har nått en aldrig tidigare skådad nivå av täthet, renhet och finess. Underbar parfym av blommig mörk frukt, grus, tobak med en medelfyllig men ytterst tät struktur och fenomenal länd. Stiligt, ytterst stiligt.

2015 Château Batailley – Pauillac 5eme Grand Cru Classé 93p
Ett klassiskt vin som länge var lite väl ”klassiskt” och långt ifrån elitserien i Pauillac. Under de senaste 7-8 åren har vinet i mitt tycke definitivt fått mer kött på benen utan att ge avkall på den klassiska profil som vi gamla stötar nostalgiskt går igång på. Ett perfekt exempel för alla som nu undrar vad en ”klassisk” Bordeaux de facto är. Ännu ungdomligt men utan hårda kanter med alla de klassiska attributen som cassis, cigarrlåda, läder och täta tanniner på plats.

2015 Château Malartic Lagravière – Pessac-Léognan Cru Classé de Graves  95p
Detta är en egendom som jag gång på gång anser gör allt så bra det bara går. Från vingårdsskötseln till den selektiva skörden av perfekt mogna druvor till mottagning, sortering, avstjälkning, krossning av druvorna till jäsning i finaste jästankar, väl avvägd urlakning och lång elevage i superba fat. Det visar sig tydligt då vinet konstant håller sig i toppskiktet och inte minst detta exempel från 2015 vars rena viol, tobak, salvia och cassis-parfym hänför innan den koncentrerade men väl avvägda strukturen fyller munnen och hänger kvar imponerande länge. Alla bitar på plats. Gott idag men kommer definitivt vinna komplexitet från vidare lagring.

NV (lot 2015) Le Defi de Fontenil – Vin de France 94p
Jag har säkert förtäljt historien otaliga gånger om hur Michel Rolland trotsade INAO genom att lägga presenning i vingården under regniga 1999 vilket ledde till att vinet klassades ner till Vin de Table. Även om vinet idag skulle klassas som Fronsac så har man valt att hålla fast vid sin ”trotsiga” bordsvinstatus även om detta är domänens smycke. Vinet göres av de äldsta parcellerna Merlot som får jäsa direkt i nya fat så kallad vinification intégrale. Jag finner alltid detta vin burgundiskt i sin parfym och silkiga textur även om det har en hög koncentration, underbar frukt med krossade vilda bär, tobak och salvia med försiktig ek i bakgrunden, fin drickbarhet redan idag med en mycket tät, kraftfull och lång finish.

2015 Clos Puy Arnaud – Grand Vin – Castillon Côtes de Bordeaux 92p
Ytterligare en favorit från kalkstensplatån i Castillon vilken vanligtvis också faller in i den burgundiska kategorin. Vinet bjuder på en god koncentration och solmogen frukt men alltid med mjukt extrakt, en livlig friskhet och vad kemister än må hävda om mineralitet i vin, så skiter jag fullständigt i detta och hävdar att detta om något doftar kalk på vilken förföriska rosor, hallon och björnbär växt!

2015 Château Haut Breton Larigaudière – Margaux Cru Bourgeois 92p
Klassisk Margaux i den eleganta skolan som jag länge uppskattat. Dock så har detta under de 10-tal år jag följt vinet, konstant blivit djupare och tätare med mer struktur och komplexitet. Klassisk medelvikt med raffinerad textur, frisk mörk frukt, cassis, tobak och en lång len finish.

2016 Esthète du Château de La Grenière – Lussac Saint Emilion 91p
En trevlig upptäckt – ren Cabernet Franc från Lussac Saint Emilion. Modernt och fläskigt med rostade fat, ännu ungdomlig textur som behöver tid men fina lager av solmogen Cabernet Franc med stor längd och potential.

2015 Château Saint Robert – Cuvée Poncet Deville – Graves 91p
Ett seriöst strukturerat vin för de som vill frångå ”lätt och fräscht”. Sauvignon och Semillon med hög mognad utan att för den delen sakna fräschör. Klassisk Graves på doften med färsk ananas, nyklippt gräs och vax. Bred textur, bra extrakt och diskreta fat med en lång voluminös finish.

2015 Château Clos Haut Peyraguey – Sauternes 1er Grand Cru Classé 95p
Clos Haut-Peyraguey har alltid varit ett av de bästa slotten i regionen och sedan Bernad Magrez tog över 2012 så har vinet slipats till ytterligare ett snäpp. Ett komplett vin med allt på plats, hänförande renhet och parfym med honung, saffran Earl Grey te och tropiska gula frukter med en viskös och bred palett, god känsla av fräschör och en magnifikt lång exotisk finish med lager efter lager av smak.  

RELATERAD LÄSNING