Hem Mat & Restaurang Topp 20 Sveriges Bästa Restaurang 2018 – PM & Vänner, Växjö

Topp 20 Sveriges Bästa Restaurang 2018 – PM & Vänner, Växjö

av Livets Goda

Gastronomisk idé                                                                                                                                
99/100 
PM & Vänner har vidgat gränserna beträffande råvaror i jakten på att alltid servera högsta kvalitet. Man använder i huvudsak råvaror från regionala ursprung efter säsong, tillgång och kvalitet och serverar detta på ett fantastiskt lekfullt sätt i gastronomisk och gourmetfylld mathimmel. Man finlirar fortfarande med många serveringar, men balansen har fulländats, konceptet vässats och PM är en världslirare. Känslan av att utforska småländsk matkultur på högsta nivå ute på internationellt vatten, ungefär. Småland i lagspel med influenser från hela världen där hörnstenarna stavas skog, äng och sjö.

Vinlista
100/100
Hit vallfärdar utländska vinälskare bara för att kunna inta de bästa vinerna som finns, till ett för dem overkligt bra prisläge. Och ja, vad säger man, här finns allt representerat i mängd och internationell mångfald. Årgångsvariationer av både klassiska, stora och välkända namn, mindre kända producenter till morgondagens stjärnor. PMs vinkällare är fantastisk och vinlistan sprakar, att namedroppa känns bara fånigt då vi pratar om ca 4 500 artiklar. Här dricker vi det bästa i vinväg till humant satta priser. På PM vill man att gästerna ska ha en möjlighet att inte bara titta, utan att även dricka. Och det gör vi.      

Mat och Dryck i kombination
100/100
Med Sveriges bästa sommelier Rubén och sitt förstärkta serviceteam, plus chefs Anders & Jonas som går på högvarv i köket plockar man tillsammans in fulländade mat- och vinkombinationer med en nästa löjlig träffsäkerhet. Kan inte bli bättre. Kök och service pratar på riktigt med varandra vilket vi som gäster njuter av mer än någonsin. Det är bara att låta gänget leda dig under resan, du är i trygga händer. Dryckespaketet arbetar man flexibelt med och kan servera det i olika variationer om gästen så påpekar. Men vi rekommenderar vinpaketet Menu Grand Vin med 10 olika viner för den maximala njutningen till den fenomenala avsmakningsmenyn Tabberas. Sedan är det bara på med bältena och köra!  

Service/Utförande
98/100
Man ha stärkt upp servicestyrkan med två personer och därmed höjt nivån ytterligare ett snäpp. Då restaurangen är liten så har man total kontroll på vad som sker bland gästerna och missar ingenting. Det är kunnigt, snabbt, vaket, rappt, elegant men också med leenden och hjärta på rätt plats, liksom tid att stanna upp och besvara frågor för den vetgirige. Samtidigt hela tiden med en unik och egen känsla i utförandet som anpassas perfekt efter gästernas nycker vid bordet. PM spelar numera i världsklass även här.

Lokal & Miljö
95/100
Här befinner vi oss i en insynsskyddad, sober, elegant och behaglig miljö med konstnärliga inslag. Mörka, stora draperier, svarta möbler, mörka mattor och textilier. Vi har hört röster genom årens lopp som klagat på det ”mörka”, men runda bord med stärkta, vita dukar och snygg ljussättning skapar kontrast och vi tycker mycket om den intima miljön restaurangen erbjuder. Det blir en slags oemotståndlig nattklubbselegans över det hela. Sorlet från brasseriet ”vägg i vägg” ger också en märklig, bra och levande puls åt det sobra.

Hur gott/bra var det som serverades?
99/100
Balans, finess, elegans och lekfullhet i kombination med viljan att det alltid också inte bara ska se vackert ut utan även ha ett syfte att fylla gom och själ med den bästa och godaste matupplevelsen, ja, här serveras inget som inte har en funktion av all detta, från snacksrätterna till brödservering,  dessert och ost. Efter att ha svackat lite i köket för ca 1 år sedan så har man nu rättat till kostymen.
Det finns en helhet och harmoni genom hela menyn och det är lika gott som det är vackert. 15 serveringar med frapperande hög och jämn nivå. PM peakar i år och vi kan bara hoppas att denna höga nivå nu kan cementeras.    

Totalpoäng: 98,5 poäng

Fakta och kontaktinformation
Adress
Storgatan 22-24, 352 31 Växjö

Internet
www.pmrestauranger.se

Telefon
0470- 75 97 00

Öppettider
Onsdag till lördag, från 18

Antal sittplatser
40

Kökschef
Jonas Truong och Anders Lauring

Chefssommelier
Rubén Sanz Ramiro

Sommelier
Arvid Lundström

Hovmästare & Sommelier:
Ulrika Bohman

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING