Hem Vinvärlden Toppklass år ut & år in!

Toppklass år ut & år in!

av Livets Goda

Zenato verkar i det som är hjärtat av Valpolicella; Classico-zonen. Här i det mer kuperade landskapet är bra mark dyr, mycket dyr och förklaringen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Dessutom lägger Zenato fokuset på corvina, rondinella och den tanninrika oseleta, en sort som återupptäcktes för blott ett par decennier sedan och som allt mer skuffat undan den medelmåttiga molinara i blenden. Firmans Valpolicella Ripassa Superiore är ett troget inslag i Systembolagets sortiment och en trygg utpost när vinstilen står på inköpslistan.

Livets Goda om 2015 Zenato Ripassa Superiore
Zenato levererade en elegant och flörtig 2014, ett vin som skiljer sig en hel del från den 2015 som nu landat på hyllorna. Kraften är åter i vinet efter ett varmt år som gett strukturerade viner med uppbackande tanniner. Det som imponerar mest när vinet är i våra glas är ändå att fylligheten aldrig är på bekostnad av finessen utan här förenas de två i en skön mix där mörka körsbär tar täten uppbackat av violpastill, örtagård och fuktiga tobakstoner innan plommonen och det kryddiga anslaget från 18 månader på fat äntrar doftscenen. 

”…avslutet är långt, rikt samt upplevs ovanligt torrt för vinstilen.”

I gommen då? Ja här är det kraft och saft i förfinad kostym med tydlig tanninstruktur som skänker fräschör. Lite kärnkärva drag accentuerar det norditalienska och avslutet är långt, rikt samt upplevs ovanligt torrt för vinstilen.

91 LGP / Livets Goda

2015 Zenato Ripassa Superiore Zenato Ripassa Superiore har artikelnummer 12324 (14%) och finns i skrivande stund i 282 systembolagsbutiker.
Priset? 199 kronor för 75 cl.

Hitta vinet på ditt närmsta Systembolag här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING