Hem Vinvärlden Toppvinerna Duemani & Suisassi anno 2019 i dagens webblansering

Toppvinerna Duemani & Suisassi anno 2019 i dagens webblansering

av Anders Enquist

Toppvinerna Duemani: På höjderna ovanför Castellina Marittma i området Riparbella inte långt ifrån staden Bolgheri hittar vi vinproducenten Duemani. Här förfogar man över organiskt och biodynamiskt certifierade 12 hektar vingårdar belägna 250-250 meter över havet. Denna briljerande kust toscanska estate har sedan första årgången 2004 levererat kvalité år efter år, och Livets Goda har följt vinerna sedan starten.   

När första årgången lanserades 2004 hade Duemani 7 hektar vingårdar planterat med syrah och cabernet franc. Sedan nyplanterade man i omgångar och även med merlot i vingårdarna. Idag har man även lite alicante och grenache planterat och producerar mellan 45-50 000 buteljer årligen. Livets Goda har besökt egendomen ett flertal gånger och Duemani tillhör topparna längs den toscanska kusten. I dagens webblansering på Systembolaget lanseras Duemanis två toppviner, Duemani och Suisassi, vilka vi nu sätter alla strålkastare på.

Duemani är deras 100 procentiga cabernet franc som lagrats 22 månader i franska barriquer. 80% nya och 20% en gång tidigare använda. Produktionen 2019 blev 6 000 buteljer. Av Suisassi med 100% syrah gjorde man i årgången 3 944 buteljer. Syrahfrukten fick jäsa spontant i både fat och i små, koniska ektankar på 1 000 liter, och i dessa fick vinet även lagras 22 månader. Även här 80% nya och 20% en gång tidigare använda fat. All ek är fransk.

Toppvinerna Duemani

Toppvinerna Duemani

Chefredaktör Anders Enquist om toppvinerna Duemani:

Duemani Cabernet Franc 2019
Nr 93957 / 1 199 kr / 97 poäng!
Man gör denna cabernet franc med frukt från 18-åriga vingårdar, som i årgången för sig med en drömsk elegans i sin ursprungstypicitet. Det fläktar av Medelhavets sälta i den generösa men kalkmineraliskt förfinat fast tanninhållna fruktigheten. Örter med salvia och lavendel ligger i en välriktad linje i mörka toner av cassis, körsbär och björnbär. En fin cederkryddighet och tobakspuff fäster nobelt och jordmånens limestone ger citrusådror och därmed ljusa lufthål i vinets intensitet.

Duemani Suisassi 2019
Nr 93973 / 1 199 kr / 96 poäng!
Duemanis 100-procentiag syrahvin får i viss mängd vin jäsa med 30% hela stjälkar. Det bidrar till att både ge en strukturell förstärkning och en mer eldig pepparkryddighet, vilket gifter in sig i den välutvecklade frukten ypperligt och ger tillsammans med den kalkrika jordmånen ett fast men lätt förförisk opulent magnetism. Även om vi skönjer sådant som plommon, hallon, cassis, björnbär, körsbär, salvia, lavendel och tobak i ett mörkt landskap, så finns det friska kalkmineraliska citrusvindar och djupa andningshål i vinets rikedom. Det är ett vin som tar tag, fäster och sveper fram som en välsurfande våg.

Vinerna släpps i dagens webblansering klockan 10:00 och dessa hittar ni på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING