Torsk i exotisk currygryta med grönsaker

av Livets Goda

Torsk i exotisk currygryta: En välgjord currygryta går alltid hem. Gjord från grunden ger den fantastiska smaker och ett härligt djup och den går att kombinera efter säsong som råder. Här har vi somrig torsk som summeras av ett friskt rosévin från Gobelsburg.

Torsk i exotisk currygryta 

Torsk i exotisk currygryta – Ingredienser för fyra personer
500 g torskfiléer, skurna i bitar
2 msk gul currypasta
400 ml kokosmjölk
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk brunt socker
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, skuren i strimlor
1 gul paprika, skuren i strimlor
1 morot, skuren i stavar
200 g broccoli, skuren i små buketter
200 g haricots verts
2 msk vegetabilisk olja
1 lime, saften
1 knippe röd shisoblad, för garnering

Så gör du:
Förbered grönsakerna. Ånga broccolibuketterna och haricots verts i cirka 5-7 minuter tills de är mjuka men fortfarande har lite krispighet. Strimla morötterna fint och lägg dem åt sidan.
Värm vegetabilisk olja i en stor gryta eller wok över medelhög värme. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och doftande, cirka 2-3 minuter. Tillsätt gul currypasta och fräs i ytterligare 2 minuter tills pastan är välblandad med löken och vitlöken. Häll i kokosmjölken och rör om väl. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel. I med fisksås, soja och brunt socker. Rör om och låt sjuda i cirka 5 minuter. Tillsätt torskbitarna till grytan och låt dem sjuda försiktigt i cirka 5-7 minuter tills fisken är genomkokt och vit.
Fortsätt sedan med paprika och morotsstavar ner i grytan och låt sjuda i ytterligare 5 minuter tills de är mjuka men fortfarande har lite krispighet. Pressa över saften från en lime och rör om.
Skeda upp currygrytan i skålar och toppa med de ångade broccolibuketterna, haricots verts och strimlade morötter. Garnera med några röda shisoblad.

Tips: Servera grytan med ångat jasminris eller risnudlar för en komplett måltid. Om du vill ha mer hetta kan du lägga till färsk hackad chili eller chili flakes i currygrytan.

Domaene Gobelsburg Rosé 2023
Nr 94014 (750 ml) 135 kr, 87p
Druvorna till detta vin kommer från 5-50 år gamla vinrankor uppbundna enligt guyot. Vinifiering och lagring sker på ståltank och vinet buteljeras i januari året efter skörd. Zweigelt spelar ut en inbjudande aromatisk doft liknande en fruktsam trädgård i full blom, som i gomseglet avhandlar läckert adderande zest från blodapelsin, rabarber, frisk, nästan kittlande syra och fästande toner från körsbär, hallon och färska smultron. Delikata äppelskivor gör sig även tillkänna lierat med dragningar från grapefrukt. Rent och välavvägt avslut med elegant och balanserad touch.

Kombinationen
Den här aromatiska och krämiga currygrytan har en rik och komplex smakprofil som kompletterar vinets friskhet och syrliga inslag på ett mycket harmoniskt sätt. De ångade grönsakerna – broccoli, haricots verts och strimlade morötter – tillför en fräsch och krispig textur som samspelar perfekt med vinets kittlande syra och rena avslut. Curryns hetta och djup balanseras vackert av vinets fruktiga toner av körsbär, hallon och smultron, vilket skapar en välavvägd upplevelse. Vinets rena och avslut kompletterar rättens djup utan att överväldiga smaklökarna.