Rulltårta har varit ett klassiskt fikabröd i Sverige i snart ett århundrade. Inför firande av rulltårtans dag 9 augusti har anrika Tössebageriet i Stockholm skapat Fire Roll med smak av kanel- och whiskylikören Fireball.
Rulltårtan tros ha uppkommit i Centraleuropa på i mitten på 1800-talet och finns idag i stora delar av världen. I Sverige äts den oftast med en fyllning av sylt eller smörkräm. Till årets rulltårtans dag 9 augusti har konditorerna på Tössebageriet skapat den nya varianten Fire Roll med smak av äpple, citron och kanel.
Namnet Fire Roll är en ordlek på Fireball och Swiss Roll som är det engelska namnet för rulltårta. Basen utgörs av en citronjoconde som är en tunn mandelbotten smaksatt med citron. Fyllningen består av en kanel- och Fireballkryddad panacotta samt en frisk kräm på äpple och citron. Därefter dekoreras rullen med bladguld och eldflammor av choklad.
– Fireball är en självklar smaksättare i bakverk i och med sin kryddighet och eldiga kanelsmak, säger konditorn Mattias Ljungberg som driver Tössebageriet. Kanel kan ofta upplevas vintrigt och därför möter vi upp den med friska toner av citron och grönt äpple. Kombinationen i Fire Roll ger en välbalanserad och härlig smak av sensommar.
Fire Roll finns till försäljning på Tössebageriet på Karlavägen 77 i Stockholm under rulltårtans dag 9 augusti. Receptet är även fritt för alla konditorer i landet att använda.