Hem Vinvärlden Totte Steneby – med siktet mot VM

Totte Steneby – med siktet mot VM

av Livets Goda

– Jag är uppvuxen i Stockholm och har en bakgrund som skådespelare, säger Totte samtidigt som han står och provar nya spanska viner hos en importör. – Jag gick teaterskola och har varit med i en hel del filmer men kände att jag var rätt less på det när jag tog studenten. Totte hade redan under högstadietiden känt på hur det var att arbeta på krogen och praktiserat i köket på Grand Hotels Franska Matsalen, tack vare att pappa Lennart var god vän med köksmästaren Roland Persson. – Efter gymnasiet började jag på NK Saluhallar och höll bland annat på med ost. Sen blev det krogen där jag växlade mellan kök och matsal. För tre år sedan började Totte sin sommelierutbildning på Restaurangakademien och kände då att han behövde arbeta på en restaurang med hög gastronomisk profil. Då blev det Carl Michael på Djurgården där han blev kvar i ett år. – Sen fick jag börja på Gondolens Vinbar där jag är kvar idag. Jag har jobbat parallellt hos tvåstjärniga Franzén/Lindeberg i Gamla Stan men Gondolen är perfekt för mig i den fas jag är idag. Totte är nämligen helt inställd på att ta hem även SM i sommellerie i vår, då en vinst där skulle kvala in honom till VM 2013. – Här på Gondolen har vi 60 viner på glas som vi hela tiden byter ut, det är perfekt för mig. Dessutom har de stöttat mig jättemycket genom att vara flexibla med mina arbetstider och låta mig träna här. Det kändes så skönt att ta hem en titel så att jag kan ge tillbaka något, fortsätter han. Många av Tottes vänner har vittnat om hur fokuserad han varit och hur mycket har tränat men själv verkar han ta det med en axelryckning. – Jag har läst två till fyra timmar i princip varje dag. Jag har en metod där jag läser lite vindistrikt, lite sprit, lite cigarrer etcetera under en dag för att inte tröttna. Skulle jag läsa till exempel spanska vindistrikt en hel dag skulle jag ledsna direkt. Den viktigaste biten är trots allt den teoretiska, då måste man läsa hela tiden, säger han obekymrat. Han berättar också om hur många vänner har stöttat honom på resan. Att de gjort improviserade prov där han testad sina kunskaper. För att få till finslipningen på framförandet har han haft Sören Polonius och Andreas Larsson till hjälp. – Jag kan ärligt säga att det var tack vare dem jag vann. Jag kände mig så säker på scenen och var inte nervös alls, jag kunde verkligen njuta. – Eller jo, jag var nervös efter finalen innan de tillkännagav vinnaren. Jag var så säker på att det gått vägen att jag var livrädd för att jag skulle ha fel, fortsätter han och skrattar. Känslan efter segern beskriver han som bra men märklig. – Det är lite konstigt att ställa upp för första gången och vinna direkt. Nu får jag ju aldrig mer tävla i NM. Men det är klart det känns bra. Framöver är det som sagt SM och förhoppningsvis VM som får Tottes fulla fokus samt det arbete han älskar på Gondolen. Dock gör han gärna fler frilansjobb när de dyker upp vid sidan av. – Jag har lite juryuppdrag och hjälper människor som vill få ordning på sin vinkällare men tar gärna emot mer sådant, det är riktigt kul. För dig som vill snacka och prova vin med Totte live, återfinns han på Gondolens Vinbar i Stockholm, Stadsgården 6, 104 65 Stockholm Telefon: 08-556 960 66 Öppettider: Tisdag – Torsdag 17.00 – 24.00 Fredag 11.30 – 01.00 Lördag 16.00 – 01.00

RELATERAD LÄSNING