Totte Steneby Svensk Mästare i Sommellerie 2011

Semifinalen bestod av en teorietisk skrivning med 26 frågor av varierande svårighetsgrad. Bland annat skulle de tävlande koppla druvsorter som Alcañon, Alarije, Gran Negro till rätt spanskt vindistrikt, förklara vinmakningsuttrycket ”delestage” och namnge de två huvudregionerna för vinodling i Kroatien. De skulle också känna till vad vindistrikten Elqui, Limarí och Leyda har gemensamt och namnen på de fyra olika typer av destillationspannor som används för att destillera jamaikansk rom. Och allt detta under tidspress. I blindprovningsmomentet, också det på kort tid, gömdes 2008 Sémillon från Tim Adams i Clare Valley i Australien och 2006 Barbera d’Alba Conca Tre Pile från Podere Aldo Conterno i Piemonte. Att pricka in druvsort, land, distrikt och årgång är en grannlaga uppgift, men den kritiska juryn ville också ha förslag på serveringstemperatur, val av glas, matrekommendation samt hur länge vinet kan antas att hålla för lagring. Ett viktigt moment för en sommelier är att rekommendera drycker (inte bara vin) till en given meny, men att på en minut sätta sig in sexrättersmenyn och välja passande och intressanta viner, dessutom från olika länder för att visa sin bredd som sommelier, kräver koncentration och djup kunskap. I den här disciplinen klarar man sig allra bäst om man har ett djupt och genuint intresse för både mat och dryck, och även arbetar dagligdags med det på bättre restauranger. Finalen skedde som vanligt inför publik. Ett hundratal personer följde med intresse de tre finalisterna. För Jonas Hellman var det första gången han tävlade, och hans orutin för de olika tävlingsmomenten lös igenom. Ändå utförde han uppgifterna med största lugn, och fann sig väl i ett par misstag han gjorde, och korrigerade dem snabbt och med bibehållet lugn. Med bara en halv poängs marginal från Fredrik Horn, hamnade han på en hedrande tredje plats. ”Jag är otroligt nöjd med min insats, det var ju första gången för mig”, säger han glatt direkt efter finalen. Stärkt av publiken hyllning medgav han efter tävlingen att han fått blodad tand och kan absolut tänka sig att ställa upp igen. Momentet att identifiera fem blindprover av fatlagrad sprit klarade han galant – allra bäst av de tre finalisterna. Men när det kom till att rekommendera drycker till avsmakningsmenyn (som för första gången var samma meny som hade använts i seminfinalen på morgonen), visade sig Totte Steneby stå i en klass för sig. Med ett lite större lugn än i tidigare tävlingar, en mer finslipad teknik och även ett par lättsamma skämt under serveringsmomentet, vann Totte Steneby publikens gillande. Så hade han också en klunga av påhejande anhängare nerresta från Stockholm. Även Fredrik Horn, som sedan sin förra SM-tävling har bytt jobb från PM & Vänner till anrika Operakällaren, har utvecklat ett större lugn och även bättrat på sin teknik och bredd på de viner han föreslog till maträtterna. Han var nöjd med sin insats, men var – som den tävlingsmänniska han är – besviken direkt efter tävlingen. ”Jag tycker själv att jag gjorde min bästa insats någonsin, så det är ju väldigt tråkigt att det inte räckte till”, säger han med en suck. Totte Steneby var däremot, såklart, på betydligt bättre humör sedan juryns ordförande hade presenterat resultatet inför den 250 personer stora publiken under galamiddagen. ”Jag hade flyt idag”, säger en segerrusig Totte direkt efter det gått upp för honom att han hade vunnit, och för första gången blivit svensk mästare. ”Det svåraste brukar normalt sett vara teoriprovet, och rätt ofta tar det musten ur nerverna, men idag kände jag mig faktiskt rätt lugn efter provet”, säger han. ”Dessutom spikade jag ju faktiskt ett av vinerna ner till rätt årgång och allt – och det ger ett ökat självförtroende och lugn”, lägger han till. På frågan vad som väntar härnäst, utöver ett välförtjänt firande, svarar han med självklar entusiasm: ”Nu får jag väl ställa in siktet på VM”. Totte Steneby arbetar till vardags på Eriks Vinbaren Gondolen i Stockholm. Han kom tvåa i SM 2009 och vann Nordiska Mästerskapen hösten 2010, och nu alltså titulera sig Svensk Mästare i Sommellerie 2011.