Hem Mat & Restaurang Traditionell fika blandas med veganska recept i ny bok

Traditionell fika blandas med veganska recept i ny bok

av Christoffer Enquist

I kokboken Från blogg till bord hittas bakverk som gör – och smakar – gott. Den innehåller 40 veganska recept författade av bloggare och restaurang- och caféägare från olika delar av Sverige. Dessa presenteras med gammaldags vykort och bryggar svensk fikatradition med nutida kokkonst.

Bokomslag: Från blogg till bord

— Vi tror att kombinationen med vykort från förr med överdådiga fikabord med dess serviser och sötsaker, som var en fest i färg och form, gifter sig på ett spännande sätt med dagens sätt att fånga godsaker på bild. Vi tror också att det ligger i tiden att samla alla kreativa matkreatörer runt om i Sverige i en klassiskt utformad, analog, kokbok med det bästa av vad ett veganskt fikabord kan erbjuda, säger Daniel Sanjay.

Skurupbaserade Thomas Hansson är personen bakom idéen till och formgivare av boken. Han har ett intresse för kolorerade vykort från 1920–30 talet och under åren har han samlat på sig mängder av vykort med framför allt motiv på fikastunder. Dessa har blivit grunden för Från blogg till bords visuella element. Tillsammans med det unga förlaget Tekannan Förlag har boken under det senaste året vuxit fram – kakbit för kakbit.

Boken vänder sig till den som är självklar vegan, men också till den som är mer skeptisk. Den vänder sig också till de som vill införa mer veganskt i sin bakning och till de som har nära och kära som är veganer – men som man inte en aning om vad man ska bjuda dem på.

”Något som alla veganer har gemensamt, allt från ”junk food vegans”, som konstant är på jakt efter den perfekta vegansemlan och lever på veggieburgare, till ”yogis” som dricker green smoothies med spirulina samt alla de veganer som hamnar någonstans mitt emellan – det är en önskan att få äta otroligt goda och tillfredsställande maträtter. Alltså precis som alla andra! Önskan efter recept som passar alla olika individer och smakpreferenser är precis varför den här boken kommer att passa just dig.” — ur boken

Medverkande matinspiratörer: Picnic In A Tree, Maggies Skafferi, Hannas Vegan Kitchen, Open New Doors, Healthcreator, Cortado Coffeeshop, Emjoy it Raw, Healthies och Vegan Niinja.

Tekannan förlag grundades 2016 och har tidigare gett ut den prisbelönta boken Penseldrag – en bok om konstnären Kirke Ralph och poesiboken Vilddjur och vardagsromantik. Grundarna Catharina och Daniel Sanjay vill med sin småskalighet skapa förutsättningar för personliga böcker och spännande möten mellan författare, konstnärer och företag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING