Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Tränings- och instagramprofilen Isak Melin släpper kokbok 2.0

Tränings- och instagramprofilen Isak Melin släpper kokbok 2.0

av Livets Goda

PT:n, kocken och kostrådgivaren Isak Melin släpper nu sin debutbok. Mat Rätt är kokboken som inte bara innehåller recept på god och kalorismart mat, utan även en unik portionsnyckel som fokuserar på att alla individer har olika energibehov. Boken ger sen i sin tur enkla verktyg till att anpassa recepten efter den portionsstorlek man behöver för just det individuella energibehovet.

— Min filosofi bygger på att skapa något bestående, något som inte sker på bekostnad av ens egen livskvalitet, utan tvärtom ökar välbefinnandet. Min matlagning har alltid handlat mer eller mindre om att kunna äta i princip allt man tycker om, alla veckans dagar, oavsett vad man är sugen på. Det enda som ibland krävs är att man kan behöva göra en viss modifiering, som jag löser. Jag törs också lova att när man väl satt sig in i boken och lärt känna min matfilosofi, så kommer man att fråga sig: Varför har jag inte gjort så här förut, säger Isak Melin.

Mat Rätt innehåller recept både för frukost, lunch, mellanmål och middag. Bland recepten finns såväl nyttiga kakor som vegetariska middagsalternativ. Bokens syfte är att läsaren ska upptäcka och förstå vad olika ingredienser och kryddor gör med varandra, för att man själv ska kunna ta kommando över recepten. Åtskilliga av recepten i boken har tillkommit genom att tyglarna har släppts och nya kombinationer har testats.

Det som gör Mat Rätt till en mer avancerad kokbok är portionsnyckeln. Portionsnyckeln är en beräkningsmetod som omvandlar läsarens kaloribehov till poäng. Genom att scanna en av de två QR-koderna i boken, dirigeras man till en sida som bara är tillgänglig för läsaren. Där får man svara på några grundläggande frågor om sig själv- och sina aktivitetsvanor som sedan räknar ut hur mycket man behöver äta för att uppnå sitt personliga mål. Alla recept i boken är poängberäknade, vilket gör det lätt att göra menyer dag för dag, som både uppfyller ens energibehov och tillfredsställer ens lust att äta.

”Mina erfarenheter har format en helt ny filosofi kring kost och träning jämfört med de metoder jag först trodde på. För hur bra en strategi än verkar vara på papperet, så måste den också fungera i vardagslivet. I början jobbade jag teoretiskt med vad som var optimalt ur ett näringsperspektiv, men efter några år insåg jag att det inte fungerade lika bra i praktiken. För hur beslutsamma människor än är till förändring så är det så lätt att tappa sugen när det börjar ta emot för mycket. Jag insåg att det gäller att behålla det psykiska välmående, annars orkar man inte hålla fast vid sina nya vanor. Och då blir det ingenting av den förändring som kosten skulle åstadkomma. Genomförbart är ett nyckelord i min matlagning.”
— ur boken

Isak Melin är utbildad PT och har jobbat med träning sedan 2013. Han är också utbildad kock och kostrådgivare. Hans främsta slagkraft ligger i de praktiska erfarenheter han fått genom att jobba med ett stort antal personer, där han har fått se vad som är genomförbart och inte. Det gäller både hur vi tränar våra kroppar och vad vi äter. Mat Rätt är hans debutbok.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING