Hem Vinvärlden Transatlantiskt äktenskap

Transatlantiskt äktenskap

av Livets Goda

Ett helt annat äktenskap mellan Kalifornien och Bourgogne finner man hos Joey Tensley och hans hustru Jennifer Lea Tensley i Buellton norr om Santa Barbara. De är båda frankrofiler i grunden och reser ofta till Frankrike för att hämta inspiration och kunskap till sin egen produktion. Joey Tensley är en så kallad Rhône Ranger som har specialiserat sig på viner av rhônedruvor under etiketten Tensley Wines, och gör det alldeles utmärkt. Hans hustru däremot har valt att fokusera på Pinot Noir och gör följaktligen ett pinotvin från Santa Rita Hills. Hon är emellertid inte lika uttalat skicklig i sin (oftast svårare) genre som Joey är i sin. Deras passion för Frankrike gav sig ett helt nytt uttryck 2007, då de med fördjupade kontakter med franska vinodlare, kom upp med en djärv ny idé – att helt enkelt blanda sina egna kaliforniska viner med viner från sina franska vänner. ”Jag vet hittills ingen som har lyckats få köpa vin i Bourgogne för att blanda och buteljera det med vin från annat håll, i vårt fall pinot noir och syrah från Santa Barbara County”, berättar Joey. Vinet Deux Terre är en ren pinot noir som till hälften kommer från Turner Vineyard i den norra delen av centrala Santa Rita Hills, medan den andra hälften kommer från vingården La Combe, en premier cru i Santenay i södra Côte de Beaune. ”Vi köper vinet från Roger Belland, en av de bästa odlarna i appellationen”, avslöjar Joey. En rimlig slutsats hade varit att det kaliforniska vinet fullkomligt skulle dominera det från Bourgogne, men i själva verket är det faktiskt tvärtom, åtminstone i den tappning som gjordes från årgången 2009. ”Någon årgång får vi ju såklart inte ange på denna otillåtna hybrid, istället skriver vi Bottle # 09 på etiketten, för att på så sätt ange 09 som årgång”, säger han och skrattar. Allra mest känns vinet som en riktigt fin, djupt fruktig men fortfarande kalkstenskomplex tappning från en premier cru på den södra delen av sluttningen utanför Beaune. Och det är riktigt gott! Hans egen tappning Dé Tente är såklart en cuvée av rhônedruvor, hälften syrah från Colson Canyon Vineyard, en högt belägen och något varmare vingård i Santa Maria Valley i Santa Barbara County, och resten från en vingård med 80 år gamla stockar av grenache från Domaine Mont Vac i Vaqueyras i södra Rhône. Även det här vinet bjuder på en mer uttalad fransk aromprofil och struktur än en solvamt kalifornisk, och även den här tappningen (sex fat totalt) är oerhört lyckad. Att blanda vin från så vitt skilja ursprung är i sig inte förbjudet, men det förhindrar att vinet får en egen ursprungsbeteckning. I aktuella fall står det 50% France och 50% America på etiketten, och vinet får inte ange något närmare ursprung för beståndsdelarna, heller inte årgång. En annan amerikansk vinmakare har tidigare gjort ett vin enligt samma filosofi. Randall Grahm (från Bonny Doon) blandade riesling från Tyskland med riesling från Washington State.

RELATERAD LÄSNING