Hem Vinvärlden Trapiche – ett genuint uttryck av malbec

Trapiche – ett genuint uttryck av malbec

av Livets Goda

DET HÄR ÄR NÅGOT SOM EN AV landets största producenter, Trapiche, har tagit fasta på. Med 1 200 hektar egna vingårdar och ett nära samarbete med ett nittiotal vinodlare har man tillgång till malbec från alla delar av Mendoza, från högt belägna vingårdar till ännu högre, från unga vingårdar och gamla. ”Det finns omkring 23 000 vingårdar i Argentina, men bara drygt tusen vinproducenter, men tyvärr kommer väldigt många vingårdar, även de riktigt fina och gamla, bort i blandningar”, säger Daniel Pi som har arbetat på Trapiche sedan 1992. När han 2003 tog över rollen som chefsvinmakare föreslog han för ledningen att man skulle ändra på det. ”När jag besökte alla de odlare vi samarbetar med insåg jag att det finns ett stort antal vingårdar som hade potential att ge så bra viner att druvorna från dem borde jäsas och lagras separat och vinerna buteljeras som unika vingårdsviner”, berättar han. Sagt och gjort, han besökte alla odlare, studerade deras vingårdar, provsmakade druvorna och valde ut ett femtontal vingårdslotter han trodde mest på. En av vingårdarna han trodde på ägdes av familjen Villafane och han pratade därför med de två sjuttioåriga bröderna som skötte om vingården, som hade planterats i alluvial och sandig jord på hög höjd i området La Consulta, om att få köpa druvor och vinifiera dem till ett vingårdsbetecknat vin. ”De två bröderna trodde säkert att de skulle bra, men de vill först ställa frågan till sin far som var den enda som kunde bestämma sådant, det visade sig att pappan var 103 år gammal och i allra högsta grad familjens överhuvud”, säger Daniel och skrattar. Jodå, det gick visst för sig och med årgång 2003 lanserades de tre första vingårdsvinerna, bland annat vinet från Viña Federico Villafane. Den här vingården har sedan dess visat sig vara så bra att den har varit en av årgångens tre vingårdsviner ytterligare två gånger, 2006 och 2008. DEN HÄR TYPEN AV GAMLA VINGÅRDAR ÄR OFTAST planterade med oympade vinrankor. Daniel berättar att omkring 85 procent av de argentinska vingårdarna fortfarande växer på egna rötter, trots att man har siktat den fruktade vinlusen i vingårdarna. ”Det vi alltid har gjort är att flodbevattna våra vingårdar en eller två gånger i månaden, en metod som går ut på att låta vatten flöda ut över hela vingården och sedan absorberas av jorden”, berättar han och säger att bevattning är nödvändig eftersom det bara faller omkring 200 millimeter nederbörd årligen. ”Just genom att vi dränker jordarna med vatten kan vinlusen inte överleva i våra jordar”, förklarar han. Metoden användes tidigt just för att dränka vinlusen och därigenom undslippa problemen. Vi talar vidare om odling och om druvsorten malbec. Här hos Trapiche liksom hos de flesta andra kvalitetssiktande firmor i Argentina är man mån om att bevara de gamla ursprungliga klonerna av malbec. Detta sker genom att man tar sticklingar från sina finaste vingårdslotter när man ska plantera nya vingårdar. Metoden kallas massal selection och innebär att man kan bevara det unika arvet av historiska kloner av en druvsort. ”Skulle vi börja renodla kloner i plantskolor, skulle vi också förlora den typ av malbec som fanns före vinlusens ödeläggelse, och det vore illa”, säger Daniel. I JUNI LANSERADES ÅRETS TRE VINGÅRDSVINER på Systembolaget. Den här årgången, 2010, är det ett vin från en gammal vingård och två från nyplanterade. Det är nämligen inte åldern på stockarna som avgör om vinerna kvalificerar sig, utan vinets doft och smak. ”Vi arbetar med omkring 90 vingårdar och efter att analyserat och provat druvor i alla dessa vingårdar gör vi ett första urval och kommer sedan framställa vin separat från tio till femton av dem”, berättar Daniel. Direkt efter alkoholjäsningen gör man en ny provning och kommer då ner till en selektering av kanske tio vingårdar som mest och vinerna från dessa dras då över till helt nya 225 liter stora franska ekfat. Däri får vinerna genomgå malolaktisk jäsning och sedan lagring. ”Efter ungefär ett år i fat gör vi nästa blindprovning och nu reduceras antalet viner till fem eller sex, vilka vi tror kommer utvecklas positivt under ytterligare sex månader i faten, då den allra sista selekteringen sker”, berättar han. ”Det är först nu, när vinerna är så gott som färdiga, som vi slutligen bestämmer vilka tre viner som kommer att lanseras i serien single vineyard”, säger han och lägger till att alla de viner som har strukits ur programmet under den här nästan två år långa processen fortfarande är väldigt bra och att de används för att lyfta doften, smaken och strukturen i andra viner man gör. ÄVEN OM DET ENLIGT DANIEL inte är stockarnas ålder som avgör kvaliteten är ändå 2010 Malbec Single Vineyard Finca Orellana de Escobar (nr 91123 / 239 kr / 91 LGP) det djupast fruktiga och det mest intensivt smakande vinet. Liksom de andra vinerna har det en tät färg, ung och purpur till nyansen, en intensiv och något sötaktig och lätt kryddig arom av mörka körsbär, primär och på sitt sätt charmerande. Här finns också en lätt vaniljsöt ton från de nya ekfaten. Munkänslan är rik och koncentrerad, samtidigt livfull av syra och stenig mineralsälta och tanninerna är förvisso inte blyga, men fint mogna och därmed nästan lena. Det är något särskilt med tanninerna i viner odlade på hög höjd, i det här fallet från en vingård med drygt 60 år gamla stockar på 990 meters höjd, vilket gör den här vingården till den högst belägna i La Consulta. Stockarnas ålder kan mycket väl förklara en del av vinets intensitet, men lika mycket kan det låga skördeuttaget göra det, cirka 5 000 stockar per hektar och knappt ett halvkilo druvor per stock. Mer än så blir det inte! Det man i nuläget kan framföra som kritik är att de nya faten fortfarande är lite söta och kryddiga och att det ligger kvar en viss alkoholvärme (15.5 procent) i eftersmaken, men dessa smärre störningar råder man bot på genom att lagra vinet vidare ett till två år. Med 2010 blev det tredje gången gillt för den här vingården att kvala in till trion av lanserade vingårdsviner. ”Det här är en fantastisk vingård och ett fantastiskt vin, det är verkligen essensen av malbec i Mendoza, djup och tät färg, rik fruktig smak och lena tanniner”, summer Daniel och ser uppenbart och med rätta nöjd ut. FRÅN BARA NIO ÅR GAMLA STOCKAR KOMMER 2010 Malbec Single Vineyard Finca Ambrosia (nr 91156 / 239 kr / 90 LGP), ett vin som också har en del fatkryddighet och alkoholvärme kvar. Men det som verkligen lyfter vinet är en väldigt fin parfym. Frukten är inte alls lika tät och djup, dessutom drar den lite mer åt röda bär och frukter än blå. Den något lättare kroppen ger känsla av något tydligare tanniner, men precis som i de andra vinerna är tanninerna av fin kvalitet. Att vinet har lite lättare kropp förklaras både av de yngre stockarna och att uttaget är påtagligt högre, drygt tre kilo druvor på varje av de cirka 2 500 stockar som växer per hektar. Vingården ligger på omkring 1 300 meters höjd i området Tupungato och jorden består av sand och kalkhaltigt grus. När Daniel Pi drog igång projektet med vingårdsserien var han mån om att ta hjälp av andra vinmakare, inte för att han själv inte kände sig tillräcklig, utan mer för att få en annan åsikt om vinerna. ”Tittar man sig själv i spegeln hela tiden kan man till slut tycka att man är väldigt snygg precis som man är, det jag ville var att få en annan åsikt från vinmakare som är väldigt duktiga och vana att ständigt göra och dricka internationella toppviner”, förklarar Daniel. Till en början var Michel Rolland inblandad, sedan ingen alls under ett par år, men från 2007 har den italienska vinmakarkonsulten Alberto Antonini funnits med i framför allt urval och blandning av vingårdsvinerna. INTE HELLER DET TREDJE VINET kommer från gamla vingårdar, istället är det från elva år gamla stockar, planterade på egna rötter på knappt 1 100 meters höjd i La Consulta, med ett uttag på drygt två kilo druvor per stock som har gett 2010 Malbec Single Vineyard Finca Suáraez Lastra (nr 91137 / 239 kr / 91 LGP). Det är en läcker och mörk plommon- och körsbärslik frukt som slår upp mot näsan, som i de andra vinerna en fortfarande lätt ekkryddig nyans, men också en försiktigt blåblommig ton som tillför en elegans. Smakmässigt bjuder vinet på den rika frukt och sammetslena men inte tafatta tanninstruktur som är så typisk för malbec från högt belägna vingårdar här, därtill också en god fräschör som ytterligare bidrar till den finessrika smaken. Liksom de andra vinerna rekommenderas ett till ett par års vidare flasklagring för att alla komponenter ska förenas i perfekt harmoni. Man ska inte glömma att det alla dessa malbecviner har en god lagringspotential. ”Det är ingen brådska att dricka vinerna, till och med det första vinerna vi gjorde 2003 och 2004 känns fortfarande ungdomliga”, svarar Daniel på frågan om hur länge vinerna kan lagras. AV VINGÅRDSVINERNA GÖR MAN tre varje år, till en början som mest cirka 10 000 flaskor vardera av dem, idag nära det dubbla. Mer än så vill man inte göra, det ska aldrig bli någon större dussinvara av vinerna. För odlarna har det här projektet vunnit stort gehör. Inte bara det att man som odlare för första gången får en möjlighet att lyftas fram och nå ett erkännande, stoltheten är tydligen väldigt stor. Genom att deras vingård utses till ett av årgångens vingårdsviner får odlaren dessutom nästan dubbelt så bra betalt för sina druvor. En lika stor ekonomisk som prestigevinst för odlaren såldes, men också en kvalitetsvinst för Trapiche som vinproducent räknat. Samtidigt kostar vinerna inte särskilt mycket. Således en vinst även för oss konsumenter!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING