Hem Mat & Restaurang Trapiche Smoak Wood – smaksättare på grillen

Trapiche Smoak Wood – smaksättare på grillen

av Livets Goda

Liksom vinet, Trapiche Malbec Oak Cask är lagrat på ekfat, är även Trapiche Smoak Wood gjort på träslaget ek. Ekträets milda och rökiga smak blir till en smaksättare som enkelt piffar upp din grillmåltid.

– Att sätta smak på sommarmaten med Trapiche Smaok Wood är ett säkert kort när man vill imponera på sina vänner med en härlig grillmiddag, utan att behöva krångla till det. Vinet i sig förhöjer smaken av ekflis och maten får en angenäm smak av ek och vin. Ju längre tillagningstid när man grillar med ekflis desto djupare röksmak får maten. Med det sagt behöver det inte alls vara speciellt tidskrävande, säger Mats Green, Lilla Rökeriet.

Hur röker man med flis? Mats Green från Lilla Rökeriet delar med sig av sina bästa tips
När glödbädden i kolgrillen är perfekt, lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga – lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen. Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du önskar mer och tjockare rök – testa att blötlägga träflisen i en halvtimme innan du börjar grilla.

Det går utmärkt att använda rökflisen även när man grillar med gasgrill. Använd då en röklåda eller en röktub – sätt bara in röklådan eller röktuben och se till så att flisen börjar ryka innan du börjar grilla köttet.

Tips för att göra en god sås: samla upp köttsaften i ett tråg under köttet och använd som bas till en smakfull och rökig sås. Den gifter sig utmärkt med både lättrökt och lite hårdare rökt kött!

Låt dig inspireras av kocken Karl Ljungs sommarrecept
Karl Ljung, krögare vid Hillenberg i Stockholm, har med utgångspunkt i de aromer och dofter som finns i Trapiche Smoak Wood komponerat ett lättlagat och gott recept med råvaror som kyckling, sparris och salladslök i fokus. Här samspelar råvarorna väl med den smakprofil som finns Trapiche Smoak Wood och tillsammans skapas en maträtt som bjuder på en härlig upplevelse.

RECEPT
Låt dig inspireras av krögaren Karl Ljungs grillrecept där han använt Trapiche Smoak Wood som smaksättare.
Rökt Bjärekyckling, salsa verde, grillade grönsaker, parmesan, pinjenötter
Hel kyckling av bästa kvalitet
1 st hel kyckling
Salt och peppar
Olivolja
Salsa verde

Pensla kycklingen med olivolja, krydda rikligt med salt och peppar. Kör kycklingen i ugnen ca 1 timma på 150 grader tills innertemp vid benet på 68 gr Vid grillningen/rökningen pensla på salsa verde och lägg i rökspånen i grillen. Placera kycklingen på grillen och lägg på locket, låt röka och värmas upp igen ca 15 min. Glöm inte att blötlägga rökspånen minst 30 min innan i vatten.

Salsa verde
½ dl plockade salviablad
½ dl plockad bladpersilja
1 litet huvud bladsallad
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
2 msk kapris
1½ dl olivolja
Salt och peppar

Mixa allt grovt i mixer eller mal i köttkvarn, smaksätt med salt och peppar

Pinjenötter
1 dl
Rosta pinjenötterna i stekpanna tills fin färg
Parmesan
1 dl flagad parmesan
Grönsaker för grillen
Piemento padrons
Grön sparris
Vårlökar
Olivolja

Trapiche Malbec Oak Cask 2016
Ursprung: Argentina, Mendoza
Producent: Trapiche, Spring Wine & Spirits AB 
Druvor: : Malbec
Alkoholhalt: 14% vol 
Art.nr: 16554 
Pris: 89 kr flaska 75 cl

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING