Hem Vinvärlden Travaglini i Gattinara – ett tidlöst nebbiolouttryck

Travaglini i Gattinara – ett tidlöst nebbiolouttryck

av Livets Goda

“När pappa skapade vår flaska så var det med serveringsförutsättningarna i åtanke, berättar Cinzia. Då, för 60 år sedan var vårt vin inte alls som idag och lång skalkontakt gav viner som behövde många års lagring innan de närmade sig njutbarhet och mognad. Vilket innebar att de kom med en rejäl fällning i flaskan. Pappas design kom därför till just av den anledningen för den utbuktning som finns på flaskans skuldror blev som en liten hylla där fällningen hopade sig när vinet dekanterades. Idag är våra viner, även om de ännu hör till ett mer traditionellt uttryck, njutbara redan i ungt tillstånd så behovet av att dekantera varsamt är inte lika stort men Travagliniflaskan har blivit vårt signum och vi är stolta över den.”

Gattinaras vistkort är precis som Barolo och Barbaresco nebbioloduvan, här kallad spanna. Idag står DOCG:n i skuggan av de betydligt mer namnkunniga Langhe-buteljeringarna men det fanns en tid när det var omvänt och Alto Piemonte hade ett renommé som överglänste Barolo. Men alla historier har inte ett lyckligt slut och för Alto Piemonte, rakt översatt ‘det höga Piemonte’ och som anspelar på läget vid Alpernas fot, var det flera faktorer som påverkade att man gick från tiotusentals hektar till blott 1500 ha vid slutet av det sista världskriget.

Phylloxeran under 1800-talets andra hälft gjorde sitt såklart men det var samma förutsättningar för de flesta vinregioner i Europa. Problemet var blott att Alto Piemonte var landsbygd och alpområde så lusens framfart kom när industrialiseringen stod för dörren och befolkningen flyttade till städerna där inkomsten var stabil och inte beroende av naturens nyckfullhet. De som stannade kvar fick sig ännu en törn i den ökända och ödesdigra hagelstorm som demolerade stora områden av Alto Piemonte 1905. Och så då kriget som tömde regionen på människor av flera anledningar.

Ändå så fanns det de som trodde på bland annat Gattinara i Alto Piemonte, Clemente Travaglini inte minst även om han sålde sina viner i damejanner. Men Giancarlo Travaglini, Cinzias far, tog det till nästa nivå och anlade vingårdar, införde guyot istället för det lokala maggiorina-systemet där vinrankor flätades samman likt en krona och så reducerades skördeuttaget.

Erkännandet kom också när Gattinara fick DOCG status 1990 och mycket är såklart Travaglinis fötjänst, en producent som står för hälften av Gattinaras 100 hektar yta. Faktum är att blott tre producenter producerar 95 procent av allt vin i den lilla appellationen där allt kretsar kring ett parfymerat uttryck av nebbiolodruvan. Närheten till Alperna, den högre höjden, blåsiga omgivningar och ett torrare klimat ger synnerligen inbjudande nebbioloviner i en lättare skola och den vulkaniska jorden med en hel del järn resulterar i viner med distinkt syra, något som i fallet Travaglini skapar en närmast svävande och dansant gomkänsla.

Cinzia Travaglini har med sig en trilogi Gattinara till redaktionen; 2013, 2014 och 2015 där den äldsta lanseras 8 mars medan 2014 finns tillgänglig via beställningssortimentet. Dessutom fyra årgångar av Tre Vigne, ett vin som, vilket namnet indikerar, består av tre vingårdslägen och som blott buteljeras gynnsamma år. Och inte minst så hälls ett förtjusande instegsvin i form av 2017 Coste delle Sesia.

Viner från Travaglini i Gattinara

2017 Coste delle Sesia (artikel 72485 BS, 750 ml, 229 kr, lansering 22 april) Maxad charmfaktor med urläcker transparens där nypon- och rosenbladsaktiga inslag, jordig rökighet, röda körsbär och torkade örter skapar ett lustfyllt doftspektrum. Och smaken, ja den liksom skuttar fram i gommen med silkiga tanniner, stram transparent frukt och läcker blommighet. Ett vin som gör en glad. 90/100 LGP

2013 Gattinara (artikel 95742, 500 ml, 189 kr) Det perfekta halvflaskeformatet och visst borde 50 centiliter samt 100 centiliter vara de optimala storlekarna på halva och hel. Att Gattinara och Langhe har liknande årgångstabeller står tidigt klart när vi provar genom portföljen men där varmare år som 2015 blir till fördel för Gattinara. 2013 däremot har mycket av det vi älskar med årgången rent generellt i Piemonte och det yttrar sig i form av en tidig drickbarhet med mycket klassiska attribut som karamelliserade körsbär, fuktig tobak, höstkänsla och en touch av rökighet och bittermandel. Dansant gomkänsla men smeksamma tanniner, inbjudande syrlighet och en saftig struktur som känns tidlös. Tre år i stora slavonska fat. Ett vin vi gärna ser högt upp på trendlistorna men stannar där länge. 91/100 LGP

2014 Gattinara (artikel 78736 BS, 750 ml, 299 kr) En vacker 2014 med fint djup i körsbärsfrukten och uppbackande viol- samt tobaksinslag. Även här dyker en vacker melankolisk höstig känsla upp och de sirliga tanninerna tillsammans med en fint kärv och torr smak väcker lusten att plocka fram charktallriken.  91/100 LGP

2015 Gattinara Så fint hanterad i vinet, den varma växtsäsongen. Aldrig yppigt eller svulstigt, bara lite extra gas på djupet i frukten och den vackra blommiga aromatiken samtidigt som det smyger sig in en blodapelsinnyans. Även tanninerna växlar upp men den alerta syran som agerar ryggrad och den mörkare frukten med plommon och körsbär får oss att gilla det redan idag. Visst blir det bättre men ett vin som gör en lycklig direkt…varför vänta liksom? 92/100 LGP

2012 Gattinara Tre Vigne (artikel 78723 BS, 399 kr) Om du beger dig till Langhe och 2012 så är det en årgång som blandat och gett. Ibland har värmen satt sina spår i vinerna men det kallare vädret i Gattinara säkrar att fräschören aldrig försvinner. Torkade inslag av rosor och tobak får här sällskap av en touch mörk choklad, körsbär, plommon och lakritsrot medan gomkänslan är bra tätare och med större struktur än den ordinarie buteljeringen. Fint fäste i frukten som upplevs stram och den långa kryddiga finalen imponerar. 93/100 LGP

2013 Gattinara Tre Vigne (kommande årgång) Omöjligt att få nog av denna årgång! Här i en stor, expressiv stil med stort djup och saftiga bär med uppbackning av mynta, bittermandel, viol och fuktig tobak. Ett härligt osande vin. Och så den förförande strukturen i smaken med alert syra, markerade men så mogna tanniner och en fräschör som är årgångens visitkort. Tre års lagring i stora slavonska fat. En femtedel av vinet får sista året lagring i använda barrique. 94/100 LGP

2008 Gattinara Tre Vigne Mognaden har kickat in här även om vinet balanserar den med ännu levande transparent frukt och support av rökt te, sandelträ, violblommighet samt torkat läder i en ganska klassisk och traditionell stil. I munnen ett vin som bygger sin identitet kring finess framför kraft, mognande toner, flörtiga tanniner och lättare struktur. Brasved, buljong och höst samt körsbärskärv frukt; låter kanske udda men det är ett vin som väcker käsnslor. En befrielse att dricka och vi hoppas innerligen att denna tidlösa stil får större genomslagskraft under 2019. 92/100 LGP

2006 Gattinara Tre Vigne (artikel 95743, 499 kr, webblansering 14 mars) Tyvärr en inte hundraprocentig flaska men då det blott fanns en så fick en 2008:a ställa upp som ersättare. Däremot kunde man urskilja en imonerande struktur med bra tanningrepp och syra i smaken och för den som vill prova Gattinara med ålder bör vara snabb nästa vecka när 60 flaskor webblanseras.

Importör i Sverige: Vintedge

RELATERAD LÄSNING