Hem Vinvärlden Tre Chianti Classico toppar från Mazzei i morgondagens webblansering

Tre Chianti Classico toppar från Mazzei i morgondagens webblansering

av Anders Enquist

2017 Vicoregio 36

Chianti Classico / Toscana / Mazzei / Nr 92534 / 449 kr / 94p
Till detta vin vars första årgång var 2008, har sangiovesefrukten skördats från en experimentell vingård vid Castello di Fonterutoli, planterad 350 meter över havet i perfekt homogena förhållanden. 36 olika biotyper av druvan hittar vi i denna Gran Selezione som oerhört tydligt påvisar växtläget med lavendel, maritim sälta, blommor och tobak.

Det är en smått yppig sangiovese vi har att göra med. Syrlig och silkigt, närapå krämigt stringent, rik i uttrycket men timid i sin underliggande kraft som finns här, vilket vinets fruktrika längd senare visar. Den röda körsbärsfruktigheten som spelar snyggt med vinbär och en string med viol och lakrits, klär den sirliga sötman snyggt. Det finns i botten också en limestone kärna som är ytterst elegant i sin frasering och ger vinet en luftig intensitet och citrusljus. Finkänsligt driv med stor finess.

Slutlagring 18 månader i franska 500 liters ekfat varav 50% nya. Efter det 4 månader i concretes innan buteljering. 6 500 buteljer producerades totalt.

2017 Badiòla

Chianti Classico / Toscana / Mazzei / Nr 92504 / 499 kr / 96p
Första årgången av denna Gran Selezione med ursprung i vingårdarna som kallas Badiòla, i kommunen Radda in Chianti. Med upp till 570 meter över havet är dessa sangiovese vingårdar bland de högst planterade i Chianti Classico. Det vilar ett mycket attraktivt aromatiskt vegetalt sinne i vinet där violblommor, lavendel, salmiak, rosmarin och läderfostrad fuktig tobak sprider toscansk sinnlighet. Frukten har ett elegant mörkare och moget körsbärssinne med en sirlig sötma i kärnan, men den höga höjden och ett fast stensandigt limestoneunderlag ger vinet en syrlig, rödbärig, ljusare glans med vissa aprikos och apelsinsnyanser. Strukturellt är det oerhört homogent och sensuellt med kashmir i tannindrivet och rikedom i avslutet. Det här såg jag inte komma riktigt. Klassisk grundmelodi i nutida uppgraderad remix.

Lagring 16 månader i franska 500 liters fat varav 30% nya. Efter det 5 månader i concretes innan buteljering. 3 000 buteljer producerades totalt.

2018 Siepi

IGT Toscana / Toscana / Mazzei / Nr 92358 / 799 kr / 96p
Att årgången generellt skulle bli mycket attraktiv och tillgänglig ung i toppvinerna stod klart mycket snabbt efter de fatprov vi gjort på plats i årgången. 1992 födda Siepi är inget undantag med sina sinnliga tanniner. Blenden med sangiovese och merlot (skördades så tidigt som den 12 augusti) 50/50 har ett moget fruktdriv med lätt rostade toner, lavendel, ört och tobak i det maritimt sältade vegetala vindarna och en mörk söt slinga med attraktiv viol och sansad lakrits i botten. Där sangiovese skänker sensitiv körsbärs- och vinbärsfruktighet ger merlotdelen mogna plommon och björnbär, kombinationen är lysande.

Lagring 18 månader i 225 liters franska ekfat varav 70% nya och efter det 4 månader i concretes.   

Till lanseringen >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING