Hem NyheterNyhet WB Tre extraordinära maltwhiskeys från Bushmills

Tre extraordinära maltwhiskeys från Bushmills

av Livets Goda

Bushmills på Nordirland är världens äldsta licensierade whiskeydestilleri som lanserar tre mycket eleganta maltwhiskeys. Den äldsta är 30 år gammal och tillhör några av de mest sällsynta små partier destilleriet någonsin lanserat.

Bushmills på Nordirland är världens äldsta licensierade whiskeydestilleri med en historia som sträcker sig tillbaka till 1608 då området tilldelades licens för destillering. Över 400 år senare tillverkas fortfarande whiskey på Bushmills där erfarenhet, hantverk och yrkesstolthet har gått i arv från generation till generation.

Tre mycket eleganta nyheter
Nu lanseras tre extraordinära mycket eleganta maltwhiskeys, 30 år, 25 år samt 18 år gamla. Whiskeyn är några av de mest sällsynta små partier destilleriet någonsin släppt och som intar sin plats som verkliga legender bland irländsk single malt. Den 30-åriga finns endast i en upplaga av 1 500 flaskor och den 25-åriga i 3 000 exemplar, detta i hela världen.

– Vi är helt kompromisslösa när det gäller det trä vi lägger vår whiskey i och tar aldrig genvägar eller kompromissar med kvaliteten på något sätt, oavsett hur mycket ansträngning det kräver, säger Alex Thomas, Bushmills Master Blender som rekommenderar att drycken helst ska avnjutas ren.

Tappas på ikoniska flaskor
Det vatten som rinner längs floden Bush i Bushmill, är varifrån vattnet hämtas till whiskeyn. Efter år på olika fat tappas whiskeyn på de ikoniska flaskorna med en hexagonformad tjockare glasbas. Flaskorna förvaras sedan i hexagonformade lådor, lika ikoniska och lyxiga som den dryck de innehåller. Designade för att tilltala single malt-kännare och återspegla Bushmills legendariska status. Detta som en hälsning till Nordirlands härkomst, The Giant´s Causeway, en av de främsta natursevärdheterna på Nordirland där Antrimkusten skapades med hexagonformer från ett vulkanutbrott för omkring 60 miljoner år sedan.

Mer än bara whiskey
Bushmills är mer än bara en whiskey. Det är en bygd där familj, vänner och grannar arbetar sida vid sida på destilleriet. Som lokalbefolkningen ofta säger, ”utan bygd skulle det inte finnas någon whiskey, och utan whiskey skulle det inte finnas någon bygd”!

Bushmills Causeway Collection 18 YO
Causeway Collection utgör Bushmills mer experimentella linje som hämtar inspiration från naturarvet Giant’s Causeway. I denna 18-åriga flaska bevaras whiskeyn i sin naturliga fatstyrka.Fat 
– Bushmills Causeway Collection 18 YO mognar under 16 år på Bourbon- och Olorosofat för att sedan få ett avslut under 2 år på spanska brandy-fat från Ribero del Duero-området.
Alkoholhalt – 54 %
Pris 
– 4 900 kr

Bushmills Single Malt 25 YO
Fat 
– Bushmills 25-åriga whiskey mognar tålmodigt i bourbonfat och sherryfat i mellan fyra till sex år innan den slutför sin mognad under 21 år i förstafyllningsfat av ruby red portvin. Detta ger generationer av lyxiga smaker av mörka frukter.
Alkoholhalt – 46 %
Pris 
– 8 999 kr

”Detta är en utsökt whiskey, komplex och fyllig, sprakande av mogna och saftiga mörka frukter, som björnbär och karamelliserade körsbär” – Alex Thomas, Bushmills Master Blender

Bushmills Single Malt 30 YO
Fat 
– Bushmills 30-åriga whiskey mognar tålmodigt i bourbonfat och sherryfat i 14 år innan den slutför sin mognad i förstafyllningsfat av Pedro Ximénez i ytterligare 16 år. Detta ger rika och eleganta smaker av torkad frukt. Pedro Ximénez är ett mörkt spanskt starkvin tillverkat endast i specifika regioner, vilket gör varje sherryfat otroligt eftertraktat.
Alkoholhalt – 46 %
Pris 
– 19 999 kr

”Jag är så stolt över denna single malt. Den behagar verkligen alla sinnen. Det är en doft av den sötaktiga och mörka doften av kola. Sedan sammetslena russin ochfikon med antydan av kryddnejlika och apelsinskal”
 – Alex Thomas, Bushmills Master Blender

RELATERAD LÄSNING