Hem Vinvärlden Tre fina från La Chablisienne

Tre fina från La Chablisienne

av Livets Goda

I veckans Dryckestips har chefredaktören gjort ett nedslag i tre av flaskorna som går att finna på Systembolagets hyllor.

Chefredaktör Anders Enquist om de tre vinerna:

2018 Petit Chablis, 89 LGP
nr 5585, 139 kr

En smått läskande, juicy och svalkande årgång av vinet. Med det sagt, det finns ett bra driv, en stringens i ”lättsamheten”. Här finns en mineralisk skärpa som avger smått krutiga stänk, här finns en blottande jordmånsida med mer lerbördig legering i limestonen, här finns ren citrusfrukt med äpple och vita persikainslag och med väl avvägd bittersweet sötma. I vinets slutskede ligger en snygg, silkigt stram, linje från det minerala underlaget med viss kryddighet i ett väl tilltaget avslut. Enbart ståltankar i vinifiering och slutlagring, ändock infinner sig en viss fuktig källarkänsla med viss tobak i väggarna. Det charmar på mig en aning samtidigt som det ger vinet en bra pondus i sitt relativt omedelbara och tillgängliga temperament. Ett gott vin som inte mixtrar med dina sinnen. 

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

2018 Chablis Le Finage, 90 LGP
nr 70631, 159 kr

Enbart ståltankar i källarhanteringen och även här har frukten ett starkt juicy fäste som ger ett mycket underhållande, uppfriskande och samtidigt elegant gomspel. Återigen slås jag av hur årgången skapar den här starka ”gott vin” känslan. I det här generösa och smått transparenta spelet som vinet bjuder på ligger det mycket taktfasta, smått maritima mineraliska basen som ger vinet sin silkigt, melodiska rytm i grundstrukturen och uppbyggande elegans i alla lager. Frukten är starkt lime/citrus influerad men här finns en lakritshintad honungsötma som samtidigt avger en viss tropisk hint med ananas, mandarin och persika i vindarna. Avslutet, återigen med klart tillfredställande längd, stramar som det ska och ger en finlemmad men tydlig krydda i skjutsen. Jag tycker det är ganska läckert att umgås med det här vinet. Okomplicerat, avslappnat men samtidigt intelligent och skärpt. Både kul och gott alltså…   

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

2016 Chablis 1er Cru Grande Cuvée, 91 LGP
nr 6237, 199 kr

Här kliver vi upp i premier cru klassen och då kompletteras ståltankarna även med fat i den 12 månader långa slutlagringen. Här får vi även lite mer mörkare och mognare djup i fruktigheten med vissa nötiga nyanser i svepet, attraktiv beska i honungssötmans tunga dock och samma, lätt fuktigt maritima och mineraliska basspel som i Le Finage till exempel. Uppiggande juicy fäste i frukten med citrus och mogna gula äpplen i hintarna och limegrass i det vegetala utspelet. Det finns en smooth elegans i det stramt silkigt minerala som ger vinet en skön attityd och i vinets avslutande fjärdedel stretchar en förtjänstfullt oblyg kryddighet sig ut i frukten och detta tänjer vinets längd. 

Vinet lämnar gommen och det mentala tillståndet med något finurligt dovt champagneaktigt över sig som känns klart tilltalande. Ett vin jag gärna återkommer till.   

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING