Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Tre nya spanska oliver

Tre nya spanska oliver

av Livets Goda

– Vårt ursprung må vara Italien men när det kommer till oliver är spanjorerna våra jämlikar, säger Fernando Di Luca, Zetas grundare. Därför är det är roligt att som medelhavsspecialist få presentera tre riktigt fina spanska premiumoliver som dessa, Manzanilla, Pelotin och Arbequina!

Tre gröna oliver, alla med kärnan kvar för bästa konsistens och bästa smak. De är gröna för att de är skördade tidigt på säsongen, i månadsskiftet september-oktober, då  smaken är frisk och pikant. De tre oliverna är olika när det kommer till storlek, fyllighet, spänst och textur. När de plockats får de mogna i saltlake i flera månader och det är den känsliga mjölksyrajäsningen som gör att de får sin fina konsistens och smak.

Manzanilla

Odlas framför allt i trakten kring Sevilla och är Spaniens mest kända oliv på den internationella scenen. Ordet ”Manzanilla” betyder “litet äpple” på spanska, vilket beskriver utseendet på dessa fylliga frukter. En medelstor, rund, grön oliv med kärna och inlagd i saltlake. Mjälla i konsistensen, fin balans mellan sälta, syra och beska. Fin fräsch olivsmak.

Pelotin

Liten gröngul oliv med kärna och inlagd i saltlake. Frisk örtighet i doften, mild något sötaktig smak med inslag av timjan. Mjäll konsistens med visst tuggmotstånd. Serveras som tilltugg på aperitivo- eller tapasbrickan tillsammans med ett glas kall, riktigt torr fino-sherry eller en öl.

Arbequina

En liten, ljust grön, skiftande mot grågrön oliv med kärna och inlagd i saltlake med fina örter. Odlas främst i Katalonien och Andalusien. Mild smak, med viss beska och fruktighet i eftersmaken. Mjäll fin konsistens. Serveras som tilltugg på aperitivo- eller tapasbrickan eller i en sallad.

– Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda så här fina spanska oliver, säger Måns Falk, ansvarig för Zetas matakademi, Accademia Di Luca. De här blir ett fint komplement till vårt italienska sortiment med Cerignola- och Leccinooliverna i spetsen.

Zetas tre nya spanska oliver är förpackade i glasburkar om 250 gram nettovikt, avrunnen vikt är 150 gram. Priset variera mellan 29,90-34,90 kronor. Manzanilla och Pelotin finns att köpa på Ica och alla tre finns på Coop.

RELATERAD LÄSNING