Hem Vinvärlden Tre röda och tre vita favoriter från Nya Zeeland till höstens mat + magiskt kalvrecept

Tre röda och tre vita favoriter från Nya Zeeland till höstens mat + magiskt kalvrecept

av Livets Goda

TRE RÖDA

Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2014

94 LGP Tät röd frukt som kryddas av kanel och choklad. Livfull men ändå precis och linjär munkänsla. Välbyggd struktur och fokuserad längd. Ett Nya Zeeländskt Grand Vin. Drick från 2017, kommer utvecklas åtminstone till 2025. 399 kr / Nr 74783

Rippon Mature Vine Pinot Noir 2013

93 LGP Återhållen och något blyg doft. Ren och fokuserad frukt. Grejen med vinet är texturen, inte fruktigheten. En terroirdriven och sofistikerad pinot. Drick nu och åtminstone till 2025. 319kr / Nr 99066

Rachel Pinot Noir 2011

91 LGP Rik aromattack av mörka körsbär, rostade toner av choklad. Ett välbyggt men livfullt vin. Tanninerna strukturerar upp den koncentrerade frukten. Frisk syra och bra längd. Drick från 2017 till 2025. 334kr / Nr 76582 TRE VITA

Cloudy Bay Te Koko Sauvignon Blanc 2013

91 LGP Rik fruktighet, nektarin och mango, en viss blommighet blandat med örter skymtar under ekfaten. En välbehövlig syra fokuserar kraftfullheten. Välgjort och seröst. Drick från 2017 och minst tio år framöver. 299 kr / Nr 99332

Momo Sauvignon Blanc 2014

90 LGP Citrusfrukten avrundas av subtila aromer av passionsfrukt och mango. Grejen med det här vinet är texturen och balansen. Den livfulla syran skär igenom lagren av frukt och eftersmaken är lång. Det är verkligen antitesen till Marlborough Sauvignon Blanc som vinmakaren hävdar. God nu till 2020. 156kr / Nr 78400

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015

90 LGP En till favorit från Cloudy Bay som inte går att hålla sig undan. Tacksamt återhållna tioler, söta örter som citronmeliss ger komplexitet. Välgjort vin som bygger på munkänsla och inte överdrivna aromer. Bra syra och torrt långt avslut. Drick nu till 2025. 259kr / Nr 82623

RECEPT: Kalvrulader med cider och salviasås samt potatis och morotsplättar

Du behöver: 600 g ben fri kalvinnanlår 12 stavar smakrik hårdost salt nymalen vitpeppar smör till stekning Cidersås 1 schalottenlök, hackad 3 dl cider 1 msk torr salvia 2 dl grädde salt nymalen vitpeppar maizena mjöl för redning smör till stekning Plättar 300 g potatis, skalad 300 g morötter, skalad 1 kvist färsk rosmarin salt nymalen vitpeppar smör till stekning Pusta köttet fri från hinnor och skiva ½ cm tjocka skivor, banka ut dem tunt. Skär osten i stavar och lägg en ost i mitten av köttet och rulla ihop. Fäst med en tandpetare i varje. Krydda köttet med salt och peppar. Värm en stekpanna i smör och stek ruladerna runt om så att de får fin färg runtom. Värm smör i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i cider och salvia och koka i 10 minuter. Tillsätt grädde och koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av såsen med maizena mjöl utrört i vatten. Riv potatisen och morötterna grovt på ett rivjärn direkt på en kökshandduk. Vik ihop handduken och pressa ut vätskan. Lägg i en bunke och lägg i bladen av den färska rosmarinen, krydda med salt och peppar. Smält smör i ett plättlagg och lägg i potatis och morötterna. Stek på bägge sidor. Servering Lägg upp köttet och håll över lite sås över ruladerna, servera med plättarna.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING