Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang TRE SVENSKA RESTAURANGPROFILER INVALDA I SANDAHL FOUNDATION

TRE SVENSKA RESTAURANGPROFILER INVALDA I SANDAHL FOUNDATION

av Livets Goda

Den gastronomiska föreningen Sandahl Foundation grundades år 1962 av Maurice Sandahl och består idag av 74 ledamöter inom nordisk gastronomi, främst från Sverige. Föreningen verkar för branschens utveckling och varje år väljs nya ledamöter in och får sitt namn ingraverat på den gyllene La Dance-statyetten. 2024 års nya ledamöter, som väljs in i Sandahl Foundation, vid en ceremoni på La Petite Soeur, med efterföljande lunch på Teatergrillen den 16 mars, är:

JESSIE SOMMARSTRÖM – STEFAN EKENGREN – CAJSA JOHANSSON

Utöver att presentera de nya ledamöterna delade Sandahl Foundation ut sina diplom Pour le mérite gastronomique för förtjänstfulla och utvecklingsfrämjande insatser inom gastronomin. Årets diplomander är matdestinationen Skedvi Bröd som bakar traditionellt knäckebröd i södra Dalarna, och chokladtillverkaren Harvest of Ecuador i skånska Höganäs.

Seniorpriset till Curt I Blombergs minne går till den meriterade kocken Bertil Carlberg. Diplomet till Lars Pluto Johannisons minne för främjandet av ekologisk gastronomi tilldelas Stefan Eriksson som är kreativ chef på restaurang Brutalisten och provningsledare för Exeptionell Råvara. Det unika ekodiplomet är skapat av konstnären Birgitta Watz.

Sandahl Foundation utför även ett löpande arbete för att dokumentera ledamöterna som alla är framstående personer inom gastronomi och besöksnäring. Dokumentationsprojektet stöds generöst av Sandahls samarbetspartners och består av filmade intervjuer och texter om ledamöternas yrkesgärningar, vilket resulterat i boken ”Kokkonst och Värdskap” som gavs ut under hösten 2022.

www.sandahlfoundation.se

RELATERAD LÄSNING