Hem Whisky & Bourbon Tre toppwhisky från japanska Chichibu Distillery

Tre toppwhisky från japanska Chichibu Distillery

av Anders Enquist

Tre toppwhisky: Chichibu Distillery grundades 2008 av Ichiro Akuto i Chichibu, en stad i Japans Saitama Prefecture, cirka 100 kilometer från Tokyo. Det var det första nya japanska destilleriet sedan 1973 och 4 år efter det att hans familjs berömda destilleri Hanyu demonterades.

Ichiro Akuto föddes i en familj med en lång bryggtradition som börjat brygga sake i Chichibu redan omkring 1625. I nutid anses Ichiro vara en av den mest inflytelserika whiskyvisionärerna inom japansk whisky och destilleriet är inte minst kända för att experimentera med olika fat och inte minst att man använda den exklusiva och japanska Mizunara eken.

Mizunara eken måste vara cirka 200 år gammal innan den kan skäras och användas till fat vilket innebär att rättigheterna till att skörda eken från skogarna upphävs emellanåt så att de kan växa igen. Detta skapar en stor efterfrågan på befintligt virke på marknaden och priserna skjuter i höjden.

Ichiro Acutos har minst sagt en lång framtidsvision och har planterat Mizunara ekar redo att användas till fat om cirka 200 år. Många destillatörer menar också att whiskyn måste mogna på faten i minst 15 år för att “rätt” subtila smaker ska prägla whiskyn. Dock råder det delade meningar här och man finner faten i unga whiskies, allt från Japan, USA och till och med Skottland.

Tre toppwhisky

Tre toppwhisky

Tre toppwhisky från japanska Chichibu Distillery

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Till whiskyn på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING