Hem Whisky & Bourbon Tre whisky varav en fin hyllning till Ardbegs Mickey Heads

Tre whisky varav en fin hyllning till Ardbegs Mickey Heads

av Anders Enquist

Imorgon är det dags för Webblansering på Systembolaget och bland starkdryckerna som lanseras presenterar vi här tre av korten. Är man sugen på att lägga vantarna på en eller flera av produkterna så gäller det att vara snabb, för de kommer sannolikt att försvinna fort. Lanseringen startar klockan 10:00 HÄR.

RoslagsWhisky EKO 4×30  47,7%
Sverige / Norrtelje Brenneri AB / 500 ml / Nr 40897 / 968 kr / 84p
För tredje gången släpper Norrtelje Brenneri en whisky på Systembolaget och denna gång är det en whisky som fått sin lagring sedan 7 april 2014 i 30 liters sherry olorosso fat och buteljerades i november 2020 i en halt på 46,7 %. Vi kan först konstatera att smakmässigt finns tilldragande moment, som sötman som är attraktiv och balanserad med inslag av marsipan och mörk chokladkola och vanilj. Problemet är att det lika gärna kunde vara en för hårt fatlagrad calvados, cognac, grappa eller armagnac. Det blir även efterhand mer en träig skogsplanka hellre än körsbärs- och fruktiga yttringar. Hur svenskt och unikt detta än måhända är, så det räcker det helt enkelt inte till.
Totalt 165 buteljer varav 140 släpps på Systembolaget. 

The Macallan Edition No.6  48,6%
Speyside /  Skottland / Macallan / 700 ml / Nr 40884 / 1 250 kr / 94p
No.6 är den sista och som namnet antyder sjätte och sista utgåvan i The Macallan Edition-serien. Fem olika typer av ekfat av amerikanskt och europeiskt ursprung har använts i lagringen för att skapa Edition nr 6 som är, extremt kort sammanfattat, en hyllning till floden Spey, omliggande natur och utrotningshotad lax(fiske). Och, det är ju en nästan oförskämt god whisky från detta anrika destilleri, som är lätt att ”drunkna” i. Tofféekola, fudge och vanilj i den utsökta och balanserad sötman ger fruktigheten av citrus, körsbär och enris fyller whiskyn innan mer strama och elegant kryddigt drag tar vid med cigarr och humidor i faggorna. Det mjuka bettet i avslut är rikt, långt och omfamnande i sitt grepp.

Ardbeg Arrrrrrrdbeg  51,8%
Islay / Skottland / Ardbeg / 700 / 40856 / 1 699 kr / 95p
Det här är en buteljering som gjorts i ära för Mickey Heads som efter 13 år vid Master Destiller-rodret på Ardbeg gick i pension 2020. Whiskyn innehåller allt som en slutgiltig Islay-hyllning till någon bör göra och det är dessutom först gången Ardbeg slutlagrat whiskyn helt i ex rye whisky fat
Sötma med lakrits och vanilj, rökighet och tjärapastiller, citrus och mogen bärfrukt och allt i en välstämd symbios där de maritima vindarna ger både prägel och melankoli. Kraften är tydligt och driven men samtidigt ödmjuk. Fathanteringen är utsökt balanserad och i avslut ansluter finstämd cigarrtobak. Buteljens etikett för övrigt, skildrar Mickey som en sjökapten och är skapad av den brasilianska konstnären och grafiska designern Butcher Billy. Fin hyllning!

Till webblanseringen >>> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING