Hem Vinvärlden Trebbiano på riktigt – Valle Reale’s toppviner

Trebbiano på riktigt – Valle Reale’s toppviner

av Livets Goda

Men, trebbiano kan inte avfärdas så där bara, på ett bräde. Klonerna är flera och exempelvis ska inte en trebbiano d’Abruzzo sorteras in i samma fack som trebbiano toscano, druvan som är densamma som ugni blanc. Det vet alla som startade med att tro trebbiano var bäst som bränsle och sedan fick en trebbiano från Valentini i glaset, en av Italiens legendarer och den som bevisat att druvan som i Abruzzerna heter trebbiano abruzzese, kan leverera på högsta nivå.

Trebbiano abruzzese har inte samma egenskaper som den högavkastande trebbiano toscano a k a ugni blanc. Tvärtom så är den svårhanterlig, drabbas lätt av sjukdom och är knappast klonfavoriten hos de som tänker kvantitativt. Producenter som däremot ger sig i kast med trebbiano abruzzese kan få till viner med imponerande lagringsduglighet, kraft och rikedom utan att för den delen vara baktunga viner.

Valle Reale är ett namn de flesta stött på; som rosé, som röd montepulciano d’Abruzzo, box eller flaska. Det är stabila viner som levererar regionstypicitet. Vad få däremot vet är att producenten även satsar på vingårdsmärkta trebbiano abruzzese-viner från ekologiskt skötta marker, där vinerna fått jäsa med den naturliga jästen och vissa även lagrats på sin jästfällning under längre tid. Resultatet är viner med stor personlighet och sitt alldeles egna uttryck. Måhända inte det mest smeksamma för en otränad gom men för den som vill nya vägar vandra så är Valle Reale’s toppviner ett måste.

Regionens storlek innebär en stor spridning av såväl klimatiska förutsättningar som olika jordmån. Subregioner underlättar förståelsen men likväl så är det en komplex del av Italien med ofta varma dagar men kalla nätter. Abruzzerna befinner sig i ett slags mellanläge där vissa producenter håller fast vid traditionen och den gamla uppbindningstekniken tendone, ett slags pergola där rankan binds upp högt och bladverket skyddar klasarna. Tekniken har dels applicerats för att underlätta för plockarna men som alltid med pergola finns baktanken med att skydda druvorna från fukt och röta när de lyfts upp. Elaka tungor talar om lathet och att maximera skördeuttag men tendone är precis lika kvalitativt som raka fina rader, det handlar om att reducera uttaget helt enkelt. Men precis som många andra ställen runt om i vinvärlden så blir planteringssättet allt mer det som vi tänker oss i ordnade rader med goblet eller guyot-beskärning.

I Sverige finns tre viner tillgängliga via importören The Wine Agency. De två vita trebbiano abruzzese-vinerna går främst ut till restaurang men kontrollera gärna med importören om en privatimport. Det röda vinet, en montepulciano d’Abruzzo, finns däremot i beställningssortimentet. Livets Goda provade trilogin och nedan finner du våra intryck.

Vitt, trebbiano abruzzese

2014 Vigna del Convento di Capestrano (Restaurangsortiment, 349 kr inkl moms, 91 LGP) Seriöst så det förslår. Tät bouquet med nyanserade drag av gul frukt, tänk persika och aprikos, men det finns även citrusnyanser och grape. Det doftar skolkrita och har en honungsaktig näsa med försiktig blommighet och ett litet jästigt drag över sig, säkert från lagringen på sin jästfällning. I gommen ett vin med rikedom men aldrig parodiskt utan med känsla. Det är torrt men persikonyanserna är solmogna, syran citruspiggt frisk och stenmineraliteten sätter ner foten å det bestämdaste. Långt och tätt, något som drygt 30-åriga stockar och lägre skördeuttag förklarar en stor del av. Vinet lär utvecklas, om man hör till kategorin som föredrar sekundärtonerna i ett vin, men det funkar likaså ypperligt här och nu.

2012 Vigneto di Popoli (Restaurangsortiment, 295 kr inkl moms, 90 LGP) Hej havskänsla! Här är det betydligt mer mognad även om det fortfarande är spänstigt och vitalt. Från en blott hektar stor vingård kommer denna trebbiano som enbart lagras i ståltank. Bouqueten bjuder på gråpäron, stjärnfrukt, havsbotten, örtbukett och vita blommor i en ganska komplex näsa. Smaken uppvisar mognad med spänstig gul frukt, stenig sval mineralitet, citrusskal och ett stänk honung. Torrt, lätt krämigt och med en hel del sekundära mognadstoner. Kul vin som kräver sin maträtt. matcha det gärna med en ugnsgrillad kyckling och gräddig sås.

Rött, montepulciano d’Abruzzo

2011 Vigna del Convento (BS, artikel 75072, 175 kr, 89 LGP) Det här är verkligen inte din genomsnittliga montepulciano och stilen kan knappast beskyllas för att flörta med konsumenten. Istället är det personligt som attan och med sköna drag av röda bokna äpplen, plommon, tobak, maritima inslag och torkade örter. En viss mognad doftmässigt men det är ändå gott om liv här, något som bekräftas vid en omprovning dagen därpå. I smaken en robust känsla med begynnande mognad, generös mörk bärfrukt, nerslipade men ändå närvarande tanniner, medel syra och återigen en mineralitet som tar en till havet. Örtbukett, röda äpplen, integrerade fat och en pigg körsbärskänsla. Här finns såväl kraft som saft och lär kunna vila ett tag till även om känslan mellan mognad och primärfrukten är som finast just nu.

Importör i Sverige: The Wine Agency

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING