Hem Vintips Triple Gotland Cask – en ny limiterad och värdig skapelse från Gotlands Ginfabrik

Triple Gotland Cask – en ny limiterad och värdig skapelse från Gotlands Ginfabrik

av Anders Enquist

Triple Gotland Cask: Som vi tidigare skrivit om så har Gotlands Ginfabrik sin början 2021 och bakom hittar vi de gamla Stockholmsvännerna Mathias Jöhnk och Sakarias Ronquist. Mathias har som han själv beskriver det, en rätt brokig bakgrund som skattejurist och drev därefter ett företag som utvecklade och sålde produkter mot fastighetsbranschen. Sakarias i sin tur flyttade till Gotland 2010 på grund av, eller tack vare kärleken. Idag driver de Gotlands Spritfabrik tillsammans.

Vi har under dessa tre år regelbundet provat de mycket respektabla spritnyheter som man släppt från ön, och idag har vi en ny limiterad skapelse i fokus – Triple Gotland Cask – där man velat skapa en sippin gin som gärna avnjuts som avec, alternativt som en bas i en lätt rökig Negroni eller en mer bombastisk Dry Martini.

I denna butelj så har man lagrat sin gin på gamla ekfat från Gotland Whisky – där de i sin tur lagrat Trullaik som är en sexårig whisky på 48%. Faten är tillverkade av ungersk respektive amerikansk ek. Efter att ginet här lagrats i cirka tre månader har det fått vila ytterligare i ståltank under några månader där man försiktigt infuserat ginen med cigarrök från Tektor Cigars. 892 flaskor har buteljerats som lanseras nu den 6:e maj.

Triple Gotland Cask

Triple Gotland Cask, 47,8%

Nr 30780-02 / 700 ml / 599 kr / 93
En hel del fatpysslande har man här ägnat sig åt för att hitta det man sökt efter. Att det i denna gin uppstått en del vinösa whiskyegenskaper ter sig inte märkligt med tanke på varudeklarationen. Det är som alltid med dryck från denna ginfabrik alldeles utsökt. Man har dragit ABVn till rättrådiga 47,8% vilket tillsammans med en fatkryddighet tar ut svängarna och ger det sting som behövs kontra söta aspekter. Gingiven med dess egenskaper som enbär, citrus, lite salvianosad anis, kryddnejlika och örter finner sin väg med naturlig gång i miljön. En taktfull vaniljslinga gör sig väl, och i avslutet strävsamt stenigt maritima tannindrifter. En riktigt värdig gin med stark aveckänsla.

Ginen finner ni på Systembolaget HÄR 

Kort om Tektor Cigars
Tektor Cigars är den enda cigarrproducenten i Europa. Namnet Tektor har lånats av rånmördaren Konrad Tektor som 1876 dömdes till döden. Straffet utdömdes ett stenkast där Tektor Cigars idag har sin produktion.

Kort om Trullaik
Trullaik är gutamål för trollek och syftar på den gamla eken som står på den norra delen av Gotland mellan socknarna Hall och Hangvar. Förmodligen har den stått här sedan vikingatiden och var på den tiden en offerplats där folk sökte visdom och kontakt med forntida gudar. Trots att århundraden passerat står eken kvar och är idag en symbol för att vissa saker trotsar tidens tand och finns kvar långt efter att vi är borta.

RELATERAD LÄSNING