1

Trippellagrad whiskyskönhet från Springbank i dagens lansering

Springbank fortsätter att förvalta sin hungriga ”pånyttfödelse” och i dagens webblansering på SB hittar vi en lagringstwistad 17-åring och en mer normalt lagrad 10-åring från destilleriet.

Med pånyttfödelse avser jag att det känns som något gett destilleriet en nytändning med tanke på hur man både fyller på och dammsuger sina lagerhus och ger oss strålande whisky, one by one.
Det var ju inte för så många år sedan jag ansåg att många utgåvor från destilleriet kändes både mossiga och dammiga. Fel eller rätt, men så kändes det. Så känner jag inte längre, och den trippellagrade 17-åringen vi nu får ta del av är väldigt bra.

Springbank Madeira 17 Years  47,8%

Campbeltown/ Springbank / Skottland / 700 ml / Nr 11777 / 1 449 kr /  96p
Springbank har här kört en 17-årig – destillerad 2002 – trippellagring vilket innebär att man efter 14 år i bourbon- och romfat slutligen gett whiskyn tre år i Madeira hogshead. Det är en lysande whisky i sitt vinösa utspel. Stringent i strukturen med en silkig kraft, torkad kryddbärig frukt med tobaksblad i hänget där romfaten ger den utsökt sötman en viss arrak i de lätt bränt karamelliserade vindarna. Avslutet drar elegant fram den gamla läderfåtöljen placerad i en åldrande lagringskällare. Det sitter bra!
611 buteljer i SB upplagan.

Springbank 10 Years Old   46%

Campbeltown/ Springbank / Skottland / 700 ml / Nr 40893 / 630 kr / 94p
Inget komplicerat här i processen utan 10 års lagring i 60% bourbon och 40% sherry fat och i slutändan en väldigt snygg och harmonisk linje i whiskyn. Balansen är utsökt, från den apelsin- och vanilj karamelliserade sötman i citrusfruktigheten – jo, vissa mogna äpplen och körsbär ligger där och nosar också – till kryddigheten från faten som har en avrundad kant i bettet. Det drar med andra ord åt tumskruvarna med fin elegans och i avslutet trygg tobak och ceder i vindarna. En mycket smakfull whisky.
539 buteljer i SB upplagan.