Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Trots ekonomiskt svåra tider – så sällan äter svenskarna rester

Trots ekonomiskt svåra tider – så sällan äter svenskarna rester

av Christoffer Enquist

Svenskarna äter rester sex gånger per månad. Trots det slängs 20 procent av den inhandlade maten till ett värde av nära 800 kronor. Det visar en undersökning av HelloFresh och Censuswide. När svenskarna lagar nya måltider på rester är pastarätter, pyttipanna och grytor det som står på menyn.

I tuffa ekonomiska tider visar en undersökning från HelloFresh och Censuswide att svenskarna äter rester sex gånger i månaden. Samtidigt slängs 20 procent av maten som inhandlas, till ett värde av 782 kronor i månaden. Maten som svenskarna slänger har däremot minskat sedan 2022, då uppskattningen låg på 25 procent i genomsnitt.*

Mer än varannan svensk (53%) uppger att de slänger mat för att utgångsdatumet passerat eller blivit dålig innan de kunnat använda den, och var tredje (36%) på grund av att de lagat en för stor mängd mat.

– Det är förvånande att svenskarna äter rester så sällan i förhållande till hur mycket mat som slängs. En möjlig förklaring till detta är att många svenskar faktiskt försöker att äta upp sina matrester, men att de på grund av den stora mängd mat som tillagas, ändå inte hinner. Är det en situation som ofta uppstår är det viktigt att fokusera på att förebygga resterna. Tänk över hur mycket ditt hushåll faktiskt äter innan du handlar och planera era måltider mer noggrant, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Ett bra sätt för att minska maten som blir över är att räkna på hur mycket portioner du behöver, håll dig till vad som står i recept, anvisas på varors paket och vad som är rimligt för just ert hushåll.

Att lyckas beräkna rätt varenda gång kan vara svårt. Får du rester över går det också att göra helt nya maträtter, något som svenskarna inte är främmande inför. När svenskarna tillagar sina rester och skapar nya maträtter finns det några specifika som föredras. Helst lagas nya pastarätter av mat som blir över, följt av pyttipanna och grytor.

– Med lite fantasi och kreativitet går det enkelt och kostnadseffektivt att skapa nya maträtter av mat som blir över. Nästan allt kan användas som ingredienser till gratänger, pyttipanna, grytor eller sallader. Ofta räcker det bara att kika i skafferiet och kylskåpet för att hitta matvaror som passar till, säger Karin Wenner.

Detta är maträtterna som svenskarna helst lagar på rester

  1. Pastarätter
  2. Pyttipanna
  3. Grytor
  4. Sallader
  5. Soppa

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Censuswide. Under perioden 29-juni 17 juli 2023 har sammanlagt 1 005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 16+ år, i Sverige.

* Undersökningen genomfördes av Censuswide på uppdrag av HelloFresh under perioden 11–18 maj 2022. Totalt genomfördes 1022 intervjuer av den svenska allmänheten.

RELATERAD LÄSNING