1

Tuff årgång i Bordeaux

– Just nu så har vi tillräckligt med socker i druvorna men inväntar den perfekta mognaden, säger Jean Guyon på Domaine Rollan de By i Médoc. Löven på vinrankorna är fortfarande gröna liksom kärnorna. Jag vill att kärnorna ska bli bruna och att kvistarna på druvklasarna ska bli bruna i stället för gröna. Då får jag precis den rika frukt och komplexitet som jag eftersträvar. – Just nu har vi otur med vädret, fortsätter han, det är varmt och blött vilket gynnar tillväxten av botrytis. Jag vill ha nordlig vind och massor av sol just nu så att vingårdarna torkar upp. Jean Guyon uppskattar att de 50 plockarna som behövs för att skörda de drygt 90 hektaren vingårdar, kommer att starta med Merlot den 26:e september följt av Petit Verdot, Cabernet Franc och till sist Cabernet Sauvignon. Flera grannar i Médoc har redan startat skörden, något som Jean Guyon anser vara helt åt skogen. – De gör som de alltid har gjort vilket resulterar i att de får gröna viner. De vill säkerställa att de inte förlorar något. Jag väntar hellre och får riklig frukt och mogna tanniner. Men visst, det är som att spela poker men jag är en gambler och går inte under om jag förlorar 20 procent. – De tre senaste åren har vi haft fantastiska årgångar, tack gud för det. Många har jämfört 2011 med den rekordvarma årgången 2003 men Jean Guyon håller inte med. Snarare tycker han att den påminner om 2001. – Då hade vi en kall augusti men fick behaglig värme i september som räddade årgången. Något som jag hoppas och tror på nu. – Det är med druvor som med barn. Om det börjar bra så kommer det att sluta bra. Standarden på druvorna sattes i början av sommaren vilket gjort att de klarade av den svala återstoden av sommaren bra. – Det stora problemet vi har nu är botrytis. Vi har alldeles för lite vind och luftfuktigheten är hög, avslutar han. För Vincent Cruege som är chefsoenolog för Vignobles André Lurton är det ännu tuffare. Han ansvarar för företagets sju egendomar i Bordeaux och har överlevt både hetta, fukt, kyla och hagelstormar i år. – Det positiva är att vi har fått otroligt mycket druvor i år, säger han. Det gör att vi kommer att selektera bort allt som inte är 100 procent för att få en så bra och homogen årgång som möjligt.