Hem Whisky & Bourbon Tullamore D.E.W. och PangPang väcker liv i klassisk irländsk tradition

Tullamore D.E.W. och PangPang väcker liv i klassisk irländsk tradition

av Livets Goda

Under flera år tillverkade Tullamore både whiskey och öl under destilleriets tak på Irland. Nu vill whiskeyjätten återförena maltkusinerna och väcka liv i den gamla irländska traditionen att dricka whiskey och öl tillsammans genom kampanjen D.E.W. & A Brew. Tillsammans med mikrobryggeriet PangPang, beläget i Hökarängen utanför Stockholm, har Tullamore därför skapat en unik öl i PangPang & A Brew – en Nitrogen Red Ale bryggd med kvävgas och gjort på samma jäststam som Tullamore använder i sin whiskey. Det är första gången någonsin som Tullamore delar med sig av sin jäststam utanför destilleriets väggar.

Ölet är resultatet av ett samarbete mellan Tullamore D.E.W. och PangPang som inleddes med att PangPangs grundare Fredrik Tunedal reste till Irland för att besöka Tullamores destilleri, ta del av den lokala ölkulturen och träffa Tullamores globala varumärkesambassadör John Quinn.

-Besöket i Tullamore inspirerade mig att ta fram en öl där Simcoe-humlen är närvarande men lite återhållen för att lämna plats åt frukten från Tullamores egen jäst. Kvävgasen ger en mjuk och krämig munkänsla som backas upp av karamellen från Crystalmalt, perfekt till en Tullamore D.E.W., säger Fredrik Tunedal på PangPang Brewery.

Kombinationen whiskey och öl resulterar i en upplevelse där nya smaker upptäcks hos både ölen och whiskeyn. Det spelar ingen roll om du dricker whiskeyn med en stout, IPA eller som i det här fallet en Nitrogen Red Ale.

-Det finns inget rätt och fel när det kommer till i vilken ordning kombinationen ska drickas, traditionerna varierar, precis som smak och preferenser. Tullamore D.E.W. är en triple distilled, triple blend av malt, grain och pot still-whiskey. Det är denna blandning som ger den söta lena smaken med inslag av fruktighet och som gör att just Tullamore är ett perfekt komplement till en öl, säger Oscar J-T Holm, Nordic Marketing & Communication Manager på WG&S.

PangPang & A Brew (nr 78581) går att beställa på Systembolaget från och med 20 september 2017. Den säljs i flaska á 33 cl till ett pris av 48:70 kronor. Ölen kommer även vara tillgänglig på Stockholm Beer and Whisky Festival 28-30 sept och 5-7 okt 2017, samt på Penny & Bill i Stockholm fram till 1 november 2017.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING