Turkiska vinproducenter redo att erövra världen

Livets Goda 15 Mar, 2010
Vin "Även turkarna gör kvalitativa viner. Dessutom är det i Turkiet vinet har sin vagga. Det är i alla fall vad de själva hävdar i den nya marknadsföringskampanjen ""Discover the rots""."
Den turkiska vintraditionen är relativt ung. Det var först efter det osmanska rikets fall, för snart 90 år sedan, som landet började producera vin. Nyligen blindprvade sju av världens mest meriterade vinjournalister 49 viner från 16 vingårdar i Turkiet. Bland dessa återfanns inte helt okände Oz Clarke som betonade vikten för turkarna att marknadsföra sig som vinland. Anledningen, hävdar Clarke, är att det finns en brist på förtroende för turkiska vingårdar. Framförallt riktar sig turkarnas kampanj mot den amerikanska marknaden. Förhoppningar finns att de turkiska vinerna ska passa den amerikanska smaken väl. De turkiska vinproducenterna ska nu också bli mer progressiva på internationella mässor runt om i världen för att visa upp sina viner för en bredare publik. Turkiets blomstrande turistnäring ska också utnyttjas bättre för att sprida landets vinkultur utanför landgränserna. 2007 sålde den turkiska regeringen sin egna, enorma vinfabrik till Texas Pacific Group. Köparen anlitade direkt vinmakaren Daniel O'Donnel som för några år sedan var en nyckelspelare hos framgångsrika Beringer i Kalifornien. Förutom ett omfattande arbete med vingårdarna i Turkiet har han även startat ett WSET-certifierat vin-utbildningscenter i Istanbul. Något som givetvis bidrar till att höja kompetensen i landet. Turkiets 73 miljoner invånare placerar sig på 55:e plats bland världens länder när det gäller vinkonsumtion. Trots det dricker de mindre än 1 liter per person och år. Dess största exportmarknad på vinerna är Tyskland som köper 18 procent av den turkiska produktionen i dagsläget.

Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet