Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Livets Goda 11 Jul, 2018
Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att inte kort därefter byta årgång igen. I takt med försäljningen ser det ut som att Chateau Musar byter till årgång 2010 någon gång under andra halvan av juli. Eftersom årgång 2010 finns i mycket begränsad upplaga kommer vinet kort där efter att byta till årgång 2011.

Med kort intervall kommer två nya årgångar av Chateau Musar att lanseras inom kort. Med nuvarande försäljningstakt ser det ut som att första bytet kommer att ske någon gång efter mitten på juli. 

Det första årgångsbytet som sker är till årgång 2010, ett år som präglades av extrem hetta i Libanon under skördetiden. Under 23 dagar låg snittemperaturen på 40 grader och Chateau Musars hemvist Bekaadalen slog nytt värmerekord med 48,3 grader. För druvorna var värmen mycket tuff, och skörden blev därför mycket liten och med högre andel socker än normalt. Vinmakaren Tarek Sakr beskriver årgången med ett ord: ”Unik”. I och med den unika årgången kommer endast 5 000 flaskor av 2010 att finnas tillgängligt på Systembolaget. 

Det innebär också att ytterligare ett årgångsbyte kommer att ske efter någon månad, då är det årgång 2011 som kommer att finnas tillgängligt på Systembolaget. Även detta år bjöd på utmaningar – men åt motsatt håll. Till följd av en regnig vår senarelades skörden uppemot 30 dagar beroende på druva, och alla druvor var inte plockade förrän 13 oktober – vilket är den senaste skörden i vinhusets historia, bortsett från 1983. Den sena mognaden innebar en hög syra i druvorna, vilket ledde till att jäsningen tog längre tid än normalt. 


Nu kommer höstens stora nyhet för vegetarisk matlagning – Apetina Paneer

Mat och Restaurang Apetina introducerar den färska matlagningsosten Paneer i Sverige. Den nya…
19 Sep, 2018

Arlas drickyoghurt och kvarg blir Yalla

Övrigt Yalla! blir från idag ett självständigt varumärke för Arlas drickyoghurt…
19 Sep, 2018

Henrik Persson ny sälj- och marknadschef för High Coast Single Malt Whisky

Whisky och Bourbon Box Destilleri AB med varumärket High Coast Single Malt Whisky…
19 Sep, 2018

Blossa 18 reser till Amalfikusten - Med smak av Limoncello och medelhavskryddor

Vin Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att…
18 Sep, 2018

Lokala biodlare fyller Honungsbaren på Kiviks musteri

Övrigt Skånska biodlare samlas på Kiviks musteri under Äppelmarknaden 29–30 september…
18 Sep, 2018

Blossa 18 avslöjas idag kl 14:00

Whisky och Bourbon Varje år reser Blossa genom världen för att hitta inspiration…
18 Sep, 2018

Viking Line tar nästa steg med Svenska Kocklandslaget – och inleder ett helt nytt samarbete med Årets Kock i Finland

Mat och Restaurang Sedan 2017 har Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska…
18 Sep, 2018

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Mat och Restaurang Gotthards Krog är en av tre finalister i kategorin Årets…
18 Sep, 2018

Kiviks Musteri först att lansera en helt alkoholfri cider på dagligvaruhandeln

Övrigt För första gången någonsin kommer man nu att kunna köpa…
18 Sep, 2018

Fixa först med Svanen-märkta värmeljus av raps

Vin Fixa, som är Axfoods eget varumärke, lanserar en ny serie…
18 Sep, 2018

Lagerrensning - Superpriser på Bordeaux

Vin Hos Winefinder har den stora lagerrensningen startat, och bland buteljerna…
18 Sep, 2018

Kaffe för varje tillfälle med Senseo Switch 3in1

Övrigt Senseo Switch 3in1 erbjuder tre funktioner i en och samma…
17 Sep, 2018

Magnum Pints presenterar nytt sällskap

Övrigt Som uppföljning till succélanseringen av glassen Magnum Pints lanseras nu…
17 Sep, 2018

Tua Rita lanseras i ny hyllad årgång

Vin Redigaffi blev Italiens första 100-poängsvin år 2000 och nu med…
17 Sep, 2018

En glassnyhet från SIA

Övrigt SIA Glass svarar med att släppa glassbomben Mjölkchoklad i butikerna…
17 Sep, 2018

We & Wine lanserar chilenskt konceptvin från Morandé Adventure

Vin Aterciopelado är ett av vinerna ur Morandé Adventure – ett…
17 Sep, 2018

Sveriges största hamburgerkedja släpper ny burgare tillsammans med KÄK

Mat och Restaurang Sedan lanseringen av den första ”Håll käften”-burgaren tillsammans med KÄK…
14 Sep, 2018

Michelinrestauranger i lyxiga Monaco

Övrigt Om det är något ministaten Monaco förknippas med så är…
14 Sep, 2018

Överdrivet bra casinomat

Övrigt Att det går att hitta bra mat i anslutning ett…
14 Sep, 2018

We & Wine förstärker sin produktportfölj med Loireproducenten Joseph Mellot

Vin Joseph Mellot grundades 1513 av Pierre Etienne Mellot och familjen…
14 Sep, 2018
Artikelarkivet