Hem Vinvärlden Två fina Barolo från Palladino i Seralunga d’Alba

Två fina Barolo från Palladino i Seralunga d’Alba

av Livets Goda

Det som sticker ut lite extra är Palladinos ägande i synnerligen eftertraktade vingårdslägen som Ornato och Parafada men man har även mark i läget San Bernardo där druvorna främst går till husets Riserva. Mixen av nytt och gammalt avspeglas kanske mest i fatlagringen där vinerna startar ett år på mindre franska fat innan de flyttas över till stora slavonska botti för ytterligare lagring. Däremot bibehåller man längre jäs- och urlakningstider och det märks i vinerna som uttrycker mycket Seralunga-kraft. Livets Goda har provat två viner ur Palladinos portfölj – bägge från den ibland oförtjänt kritiserade 2014-årgången. och så avslutar vi med en söting…

Tre viner från Azienda Vinicola Palladino

2014 Barolo Seralunga d’Alba (artikel 79076 BS, 379 kr)
Här möts två världar när klassiska nebbioloattribut såsom nypon och tobak möter inslag av mindre fat som skänker en viss kryddighet till vinet. Återigen har vi en fin 2014 i glaset och årgången bjuder på svala, dansanta och tidigt njutbara Barolo och Palladino har verkligen lyckats fint med sin Seralunga d’Alba. Höstkänslan är stark i bouqueten där nyanser av skog, fuktig tobak, läder, plommon och nypon lindas in i en småkryddig fatton. Smaken är härligt tillgänglig med för druvan ovanligt silkiga tanniner, bra sug i frukten och känslan av undervegetation, tobak och lakrits kompleterar fint. Inga vresiga toner utan fin sval frukt är intrycket i den långa eftersmaken. God nu, lär växa något med två-tre års lagring.

Intrycket: 91/100 LGP

2014 Parafada, Barolo (artikel 71169 BS, 439 kr)
Inte många äger mark i Parafada-vingården, ett läge på 400 meters höjd i Seralunga d’Alba. Palladinos andel är blott 0,67 hektar så passa på att prova denna raritet om du änn inte bockat av vingårdsläget. Här är djupet större i bouqueten och blommigheten mer uttalad med fina violnyanser som backas upp av lakrits, tjärat rep, lavendel och karamelliserade körsbär. Kryddighet från faten bidrar till den expressiva näsan. I gommen ett vin med överraskande stor kropp för årgången, djup och nebbioloypiska tanniner även om de är något nedtonade. Aningen robust men på ett charmigt vis, bra tryck i plommon- och körsbärsfrukten och syran adderar till det fräscha helhetsintrycket. Behöver ett par år för faten att sätta sig. En Barolo som passar dig som inte kan bestämma sig för om du är sugen på barrique- eller bottilagrad nebbiolo. Här samsas nämligen bägge.

Intrycket: 92/100 LGP

2017 Moscato d’Asti (artikel 76716 BS, 149 kr)
En charmör av rang, välgjord Moscato d’Asti, och Palladinos hör definitivt till den kategorin. Här doftar det sydländsk sommar med yppiga toner av vit persika, färsk aprikos och jasminblommighet. Men det blir aldrig tungt utan fräschören är dess signum och samma sak gäller smakmässigt där kittlande och livlig syra tar sötman i hand och vandrar i mål tillsammans. Lätt, blott fem procent styrka men ett bombardemang av smaker. För dig som saknar sommaren!

Intrycket: 89/100 LGP

Importör av Palladino: The Wine and Spirits Collective

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING