Hem Whisky & Bourbon Två goda starkdrycker till påskbordet

Två goda starkdrycker till påskbordet

av Anders Enquist

Då står påsken inför hörnet och vi vill i veckans WB-Tips passa på att skänka lite fokus på två starkare drycker som passar på högtidens bord och som vi hållit och fortfarande håller nära; whiskyn Glen Moray Peated samt romen J. Bally Ambre, båda vilka finns på ett stort antal Systembolagsbutiker.

Två godsaker

Först ut; Glen Moray Classic Peated Single Malt som har legat på bourbonfat i ungefär 7 år och för att få upp rökigheten så har Graham Coull, Master Destiller, använt rökmalt.

Chefredaktör Anders Enquist om Glen Moray Classic Peated

Ja, mer än så här behöver det inte kosta att få med sig en riktigt bra whisky hem från vårt uppenbarligen odödliga Systembolag. Efter att ha haft Glen Moray Classic Peat som ett stadigt inslag i whiskyutbudet hemmavid så börjar whiskyn också kännas smått odödlig. Jag återkommer mer än gärna och ofta till denna inbjudande och välstrukturerade skotska ädla dryck.

Det finns något vackert vardagligt i det hela, som ”the girl next door” (eller grannpojken…) som ser så där alldagligt fin ut och man går och blir lite småkär sådär. Jag är, inte kär, men klart förtjust i den här kvalitativa och välsvarvade whiskyn. Kraften i strukturen är dämpad och smidig och vi bjuds in mycket schangtilt med en omedelbart melodisk melodi men upptäcker efter närmare och längre bekantskap att här finns det karaktär och substans i djupet, här får vi mycket komplexitet och snygga abrovinker. Rökmalten är balanserad och välansad och färgar de välspelande inslagen av citrus, apelsin, mogna röda äpplen, choklad och tjärapastiller med utsökt fingertoppskänsla.

Den lätt karamelliserade sötman som går igenom har en väl avvägd vaniljhintad honungston i huvudspelet och en mer temperamentsfylld krydda ger i detta en förmånlig edge och snyggt bett i konturen. I avslut smyger det fram eleganta inslag av både tobak och läder och det fäster både länge och rikt. Inte för att jag är den som brukar raljera om intetsägande uttryck som ”prisvärt” eller ”mer än prisvärt”, men faktum är att här bär du hem mycket whisky för slantarna.

Glen Moray Classic Peated är folkkär briljans när den är som bäst!

90 poäng

Glen Moray Classic Peated
Nr 446 (700 ml) 40%, 299 kr
Skottland, Storbritannien
Finns på ca 250 Systembolag >>>

Näst på tur; J. Bally Ambre som i december lanserades i Sverige på 380 Systembolag. Romen kommer från ön Martinique i Västindien och som tilldelas den prestigefyllda franska ”appellation d’origine contrôlée”.

Chefredaktör Anders Enquist om J. Bally Ambre

Jag skulle kanske vilja säga: skippa förspelet och gå direkt till avslutet (jag vet vad ni tänker, så tänk om…) Då förstår du snabbast vad det är som gör denna rom till den sköna rackare som den är. Den sugande kryddan, den fästande längden, den apelsinmarinerade tobaken som mynnar ut så frodigt stramt. Sedan kan du backa bandet och börja om och hitta rytm snabbt, om inte direkt. Jag och J.Bally har varit goda kompisar ett tag nu så jag kan säga att jag vet turerna nu, så vi tar det igen och från början:

Inledningen är lite rufsigt yrvaket men charmigt med glimten i ögat och med mer trädäck och piratlapp för ögat än svalt inrökt rum med skinnsoffor, söta doftljus och heltäckningsmattor. Det vilar ett naket, direkt och distinkt temperament här. Det kan stöka lite med dig inledningsvis, som i inledande noskör där det uppkommer tankar om den tobaksbladsinlindade kaktusen (agave) som bestämt sig för att spendera en tid i havet. Med andra ord: en maritim rackare. Inte heller direkt fyllig i kroppen inledningsvis, mer befriande uppkäftigt kaxig i medelviktsklassen och med en ungdomligt stram, torr och ljus vaniljspetsad arraks-sötma. Men viskositeten ökas på och i gom utvecklas och legeras denna roms doftintryck med de introverta smakegenskaperna som är mångsidiga med viss kanel, citrus, mandarin, aprikos, mogna äpplen och päron. Det hela flyter ihop väl och grundbasen stavas kryddig skjuts och silkigt bett. I avslutets bakre korridor skymtar tobak och det som inledningsvis började relativt yrvaket slutar mer nyvaket.

Tänk en bumerang som ni hivar iväg och undrar om den verkligen kommer tillbaka. Tänk en rejält skruvad frispark som ser ut att gå utanför målramen men hittar in på något sätt. Tänk J.Bally som bjuder på riktigt sköna kurvbollar som har en sällsynt förmåga att hitta rätt!

91 poäng

Bally Ambre
Nr 479 (700 ml) 45%, 349 kr
Martinique, Frankrike
Finns på ca 370 Systembolag >>>

Hur att inta:
Ja, jag föredrar den ganska svalt serverad i avecform men jag tar den gärna också som en kickstarter serverad i stort bourbonglas med ett par isbitar i. För den som är hobbybartender öppnas en hel del möjligheter in i landet Drink.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING