Hem Vinvärlden Två harmoniska Beaujolais-viner i fredagens lansering på SB

Två harmoniska Beaujolais-viner i fredagens lansering på SB

av Anders Enquist

Gick de er förbi på Systembolagets lansering nu den 28 februari, så har ni fortfarande chansen att ta igen detta förbiseende och komma över två röda harmoniska viner från Beaujolais i Frankrike. Bakom vinerna hittar ni Jean-Paul Brun vars familjeegendom består av 19 hektar vingårdar i appellationen. 

Godheter

2018 Terres Dorees Fleuri
Beaujolais / Frankrike / Nr 92321 / 229 kr / 91 LGP
Styvt jobb med gamay frukten i detta vin från huset tillika den ekologiskt arbetandes ägaren och vinmakaren Jean Paul Brun i byn Charney i södra Beaujolais. I den kalkstensrika jordmånen trivs de i snitt 45-åriga vinstockarna utmärkt och det visar sig som sagt i vinets frukt som är opulent med mjuk stringens (inga fat i hanteringen och cement i slutspurten). Vinet sprider en ren, silkig och lätt järnig mineralisk matta i gom men frukten är hängiven och de röda körsbären med hallon/smultronslag florerar oblygt där dyningar av svarta vinbär liksom bladigt vegetala vindar ger en snygg komplexitet och färdriktning. Sötman ligger snyggt och vilar på en fin beska och det är ett ”naket” smakfullt vin med följsamt temperament i rent och snyggt utförande. Inte helt opassionerat i sina känsloyttringar.

2018 Terres Dorees Saint Amour
Beaujolais / Frankrike / Nr 92933 / 229 kr / 92 LGP
Här har vi ett vin med något mörkare nyanser i gamay frukten, försiktigare i det vegetala (här lite mer blommor) tonerna och aningen mer rund, sval krydda och rosig sötma. Fortfarande bra fräschör och rent med körsbär, vinbär, hallon och smultron i fruktutspelet, men också med en mer sensuell finess i temperamentet. Jag har stor behållning av båda dessa viner och fyller gärna på med båda i vinkällaren för ett ungt intagande framöver, men här i Saint Amour får jag en lite mer linje lusta som varsamt smeker mig medhårs och som jag faller lite mer pladask för…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING