Hem Whisky & Bourbon Två högklassiga öl från norska Amundsen

Två högklassiga öl från norska Amundsen

av Livets Goda

Två högklassiga öl: Norska Amundsen, eller ska vi säga delvis sydafrikanska, har onekligen sin egen stil där inte minst pastry stout-etiketterna sticker ut. Grundaren Geoffrey Jansen van Vuuren kom till Norge för ett drygt decennium sedan, från Sydafrika, och i Oslo etablerade han Amundsen som de senaste åren tagit ölvänner med storm, inte minst för sin okonventionella stil där bär och fruktsmaker möts i en krämig smak och där basen kan vara allt från en stout till en suröl. Det är dags för fler i Sverige att upptäcka detta fantastiska och innovativa bryggeri. I våra ölglas; Helles Good Lager och Apocalyptic Thunder Juice.

Amundsen är öl som sticker ut med sin fullpackade stil av dofter och smaker. Men även om vi främst känner Amundsen som mästare på stouts så har de annat på repertoaren, inte minst den riktigt läckra Apocalyptic Thunder Juice, en så kallad New England IPA (NEIPA) och som dessutom är tillgänglig i samtliga Systembolagsbutiker. Och så får vi inte glömma bort bryggeriets första take på en lager – Helles Good Lager – som lär sitta som en smäck i sommar!

Två högklassiga öl

Två högklassiga öl

Två högklassiga öl

Amundsen Helles Good Lager, Norge
Nr. 37142, 440 ml, 5%, 18,90 kr, 92 p
Helles är det tyska uttrycket för ljus och det är precis vad vi får med Amundsens första take på en lager. Denna ofiltrerade version har en ljust gul nyans och ser kanske inte mycket ut för världen men skenet bedrar för här har vi en lager byggd på pilsnermalt och försiktigt humlad med en av de nobla fyra anrika sorterna, tettnanger. Humlen bidrar starkt till det blommiga anslag som möter i doften och gifter sig snyggt med de maltigt brödiga tonerna, citrus, hölada och torkade örter. Smaken är den välbekanta lagern här i subtilt utförande med eleganta dragningar mot citruszestighet, knäcke, jenka och kolsyran är följsam, aldrig aggressiv. Humlebeskan är ytterst diskret som sig bör i en lager men ger likväl den lilla extra edgen. För att vara första buteljeringen av en lager så tycks pastry stout-mästarna från Norge ha rätt bra koll på läget. Given sommaröl och klockren till midsommar.

Finns i enstaka butiker men främst i beställningssortimentet så beställ till din föredragna butik.

Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA, Norge
Nr. 32684, 330 ml, 6,5%, 28,90 kr, 92 p
Apocalyptic Thunder Juice är en humlespäckad NEIPA där sorterna simcoe, mosaic, citra och chinook alla står för olika attribut som bidrar till en häftigt nyanserad helhet. Här finns de tropiska inslagen, tall och kåda, citrus och även subtila toner av röda bär. Smaken har den krämiga texturen och fortsätter på det humlerika spåret men blir aldrig för besk utan finner en balans mot det maltiga. Styrkan är väl avvägd och med de friskt kryddiga citrustonerna i avslutet så får vi en skönt fruktdriven New England IPA som är precis lika god i ensamt majestät som till måltiden.

Finns i samtliga butiker.

RELATERAD LÄSNING