Hem Whisky & Bourbon Två högpresterande påskpresenter för calvados- och romälskare; Christian Drouin Calvados

Två högpresterande påskpresenter för calvados- och romälskare; Christian Drouin Calvados

av Anders Enquist

Två högpresterande påskpresenter: Christian Drouin Calvados är en av de mest respekterade producenterna av äppelbrännvin i Normandie och som efter +30 års erfarenhet av dessa prisbelönta elixiren fått epitetet ”Kungen av Calvados”. Nu presenterar firman stolt två påsksmällar från till sin Expérimental-serie: Caroni Angels 12 år och JM Angels 12 år. Dessa begränsade upplagor är exklusivt distribuerade i Sverige och riktar sig till både calvados- och romälskare. Livets Goda har provat och konstatera att det är två Calvados som ej bör missas.

Christian Drouin 12yo Caroni Angels är ett subtilt äktenskap mellan Normandie och Caroni-rom. Denna unika calvados har åldrats i 12 år på ekfat, varav de sista 15 månaderna i romfat från Caroni på Trinidad och Tobago.

Christian Drouin 12yo JM Angels har en liknande samverkan, denna gång mellan Normandie och JM-rom från Martinique. Även denna calvados har åldrats i 12 år på ekfat, med de sista 21 månaderna i romfat från JM-destilleriet.

Två högpresterande påskpresenter

Två högpresterande påskpresenter

Chefredaktör Anders Enquist om;

Expérimental de Christian Drouin 12yo Caroni Angels, 42%

Normandie / Frankrike / Calvados Christian Drouin / 700 ml / Nr 41409 / 751 kr
Sätt denna (och den andra…) Calvadosen i prismässig jämförelse med till exempel en whisky eller cognac, som håller samma distingerade kvalitet och bjuder på samma utsökta smakupplevelse, ja, då får vi betala det tredubbla. Det är med andra ord Calvados på en storartad nivå. Utsökt elegant och med läckert choklad- och vaniljnosad välutvecklad  äppelfruktighet och en nyanserad kryddighet från faten. Även en viss cigarrtobak ryker i djupet. Med en självklar elegans tar den sig fram, och finishen i romfaten ger sin prägel med en stor finkänslighet. Vi anar rommen, vi känner romnerven, men bara med en subtil skymning. Det är alldeles förtjusande bra.

96+p

Expérimental de Christian Drouin 12yo JM Angels, 42%

Normandie / Frankrike / Calvados Christian Drouin / 700 ml / Nr 11250 / 751 kr
Här har romfaten fått avsluta finishen sex månader längre, det vill säga 21 månader, och det framträder även en lite tydligare närhet till just rom. Ekfaten i den övriga lagringen övrig uppträder med en stolt finstämdhet, ger både rättrådig kryddighet liksom smekande vaniljdragningar. Små tobakskrutiga vindar ligger snyggt dolt i den lätt citrusnotade äppelfruktigheten och rent strukturellt har vi en silkig gång med kashmir i steget. Oerhört elegant och välutvecklad, Calvados men samtidigt även med en skarpsyn blick som ger harmonisk intensitet och energi som framför allt visar sig i det magnifikt utdragna avslutet. Nobel kraft kan vi avsluta det hela med. Elle bara; Superb!

96+p

Calvadosen finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING