Hem Vintips Två klassiker från Glenfiddich

Två klassiker från Glenfiddich

av Anders Enquist

Destilleriet Glenfiddich och dess whisky är något som aldrig går att förbise, vilket gör att detta ”brand” är en ständigt återkommande whiskyvän för oss. Det bottnar naturligtvis i kvalitén på det man producerar. William Grant & Sons, som äger destilleriet, fortsätter alltjämt sitt oberoende, precis som man gjort sedan William Grant 1886 grundade Glenfiddich. Vi lyfter nu fram senaste buteljeringarna av två ”huskort” i form av Glenfiddich 12- och 15 YO, vilka uppträder osvikligt bra i sina fasta karaktärer.

Glenfiddich 12 Years är originalet och presenteras sedan 1957 i den klassiska trekantiga buteljen. Denna bourbon- och sherryfatslagrade gentleman är fortsatt världens mest sålda maltwhisky och även den första maltvwhiskyn som 1963 såldes på Systembolaget.

Glenfiddich 15 Years är uppbyggd på Solera-lagring, vilken när den lanserades var en innovation som Glenfiddich alltjämt är ensamma om. Solera lagras i stora fat som rymmer cirka 50 000 liter, vilka alltid är fyllda till minst hälften och fylls kontinuerligt på med minst femtonårig whisky från tre olika fattyper: first-, refill bourbon och europeiska sherryfat.

Anders Enquist om dessa två klassiker

Glenfiddich 12 Years, 40%
Nr 440 (700 ml) 449 kr / 92
När Glenfiddich lanserades på Systembolaget 1963 var det som 8-åring. Den blev inte bara en succé där, det blev en klassisk taxfree whisky för oss svenskar. 8-åringen blev sedermera en 12-årig whisky och idag konstaterar vi ännu en gång att få till denna känsla av elegant och okomplicerad finess i är just ett komplicerat arbete. Perfektion, precision och slipat strukturerad gång i denna form är lika underskattat som det är en njutning, och inslagen av ljus choklad, citrus, körsbär, vanilj, fudge är nobelt fatkryddigt greppande och med lätt karamelliserad nyans i sötman. Drag av cedersnickrad humidor med cigarrerna väntandes i avslutets vindar förstärker denna whiskys mantra; smakfull och elegant.

Glenfiddich Solera 15 Year Old, 40%
Nr 308 (700 ml) 659 kr / 93+
Solera är en vacker sak att gomskåda, och en ytterst väl transparent sammansatt whiskykonstruktion där ett ljust skimmer lieras med mörka inslag. Citrusfrukt, sultanrussin, karamelliserade körsbär och äpplen, cassis, nöt, apelsinchoklad och vanilj, med en kryddighet som är både klassisk för fatursprunget och med en orientalisk strimma som skapar en exotisk skymning. Det råder även en vinös tanningång med silkigt grepp som ger en elegant skärpa i drivet. I finishen puffande cigarrmoln och en underskön återkomst för whiskyns fruktighet i mittperioden. Stilfull och högst njutbar som vi vant oss vid.

RELATERAD LÄSNING