Hem Vinvärlden Två kvalitativa premiumnyheter från succéproducenten Bread & Butter på Systembolaget

Två kvalitativa premiumnyheter från succéproducenten Bread & Butter på Systembolaget

av Livets Goda

Bread & Butter har gjort en minst sagt succéartad resa på Systembolaget med sina viner på främst pinot noir och chardonnay. Den minimalistiska designen matchat med seriösa och kvalitativa viner tilltalar och att vi dessutom kan finna kaliforniska viner till så pass konkurrensmässigt attraktiva priser hör inte till vanligheterna.

Nu lanseras två premiumviner från Bread & Butter, en Reserve Pinot Noir från högklassiga pinotfästet Russian River Valley i Sonoma och en Reserve Cabernet Sauvignon från Napa valley. Livets Goda har provat vinerna.

Bread & Butter

Livets Goda om 2021 Bread & Butter Pinot Noir Reserve, Sonoma, Kalifornien, USA
Nr. 58708, 750 ml, 14,5%, 349 kr, 90 p
Producenten Bread & Butter Wines har minst sagt gjort toksuccé med sin instegspinot på Systembolaget som numera är listad i samtliga butiker runtom landet. En nyhet är dock denna precis lanserade Reserve med snävare ursprung, klassiska pinotfästet Russian River Valley i Sonoma. Det här är ett par steg upp i kvalitetshierarkin och med ett större djup i fruktigheten även om husstilen känns igen. Initialt en fatkryddig doft som lierar sig med mörka jordgubbar, körsbär, blodapelsin, blommighet, örtiga toner och ett pikant inslag av rabarber. Smeksam gomkänsla är det spontana intrycket och väldigt lätt att gilla för sin rödbäriga framtoning där blodgrapezestiga toner piggar upp lite extra tillsammans med lätt stjälkig karaktär, fatkryddor och en strimma av tanniner som sannolikt härstammar från barriquelagringen. Avslutar med fästande fräschör och kryddighet. En rakt på sak-pinot noir men ändå med djupet. Drick gärna lätt kyld.

Livets Goda om 2019 Bread & Butter Cabernet Sauvignon Reserve, Kalifornien, USA
Nr. 56429, 750 ml, 14,5%, 349 kr, 91 p
Napa är Kaliforniens ikoniska vindistrikt och det är också härifrån som Bread & Butters premiumcabernet har sitt ursprung. Här bjuds en generöst solmogen och mörkbärig cassis- och körsbärsfruktighet med örtblommande inslag, viol, rostade toner från faten och en diskret nyans av undervegetation som drar mot torkat gräs. Smaken är rik i sin framtoning med mognad i det mörkfruktiga och som skänker en rondör till vinet, innan tanninerna gör sin entré tillsammans med blodröd citrus i syran och örtig stjälkighet samt en hint av ceder. Fräsch cabernet sauvignon med vitpeppriga instick i det värmande och långa avslutet.

Bägge vinerna är nyheter i Systembolagets beställningssortiment och limiterade i mängd. Beställ till din önskade butik för uthämtning HÄR >>

Till Bread & Butter Reserve Pinot Noir & Cabernet Sauvignon på Systembolaget >>>

Förutom de två Reserve-vinerna finner du i Bread & Butters utbud på Systembolaget succén Bread & Butter Pinot Noir, en minst lika populär chardonnay samt i beställningssortimentet rosé, sauvignon blanc, merlot och en premiumbox på pinot. Här finner du hela rangen på Systembolaget

RELATERAD LÄSNING