Hem Whisky & Bourbon Två nya single malt från franska destilleriet Rozelieures

Två nya single malt från franska destilleriet Rozelieures

av Anders Enquist

Tidigare i år lanserade importören Symposion två rökiga Fumé Collection single malt från det största franska destilleriet Rozelieures från den i sin tur mycket lilla byn Lorraine uppe i landets nordöstra hörn. I dagens lansering hittar vi två limiterade specialutgåvor från destilleriet; en portvinsfinish och en romfinish. Med dessa två single malt visar detta franska destilleri återigen att man kan vara med och ”leka med de stora whiskygrabbarna”.

Familjen Grallet har sedan 1800-talet varit kända för sin Mirabell-likör men det var inte förrän 2002 som generation Hubert Grallet och svärsonen Christophe Dupic beslutade sig för att låta sin genuina kärlek för whisky mynna ut i egen tillverkning. Sedan dess är Rozelieures en sann fransk whiskyframgång och man producerar idag 200 000 liter singelmalt varje år.

Rozelieures Èdition Limitée Fût De Porto 46%
Nr 11184 / 748 kr utvalda butiker samt webblager / 94 LGP
Elegant ekfatsstram näsa med ytterst finlemmad sötma och maritimt vegetala vindar. I gom fyllig, opulent, kryddig och rik med karamelliserad lakritshintad körsbärssötma som lindar in citrusfruktigheten som bär vissa exotiska drag. Man uppger ingen ålder men det elegant trimmade avslutet visar på att whiskyn inte är ”babyung”. Det är frodigt, opulent, moget och stramt bett i samma melodi. Supersnyggt!
Lagring i bourbonfat och finish i portvinsfat. 60 buteljer av totalt 120 till Sverige.

Rozelieures Èdition Limitée Fût De Rhum HSE 43%
Nr 11590 / 734 kr utvalda butiker samt webblager / 93 LGP
Trots tre procent mindre än kompisen så ligger det en fin eldighet i spelet, som för övrigt är ytterst tilltalande. Finlemmade arrakstoner från finishen i romfaten ger whiskyn en elegant och smått förförisk ren och ljus sötma i den citrusfärgade frukten. Bourbonfaten i sin tur ger lite stramare och kryddigare pondus där cigarrtobak och ceder spelar om i avslutet. Det är en ung, proper whisky med sobert bett som fäster i både gom och minne. Riktigt bra här också!
Lagring i bourbonfat med slutfinish i romfat från Habitation Saint-Etienne på Martinique. Också här 60 buteljer av totalt 361 till Sverige.

OBS: Tillfälligt sortiment går inte att beställa (information från Systembolaget)
Vårt tillfälliga sortiment finns som vanligt i butiker med detta sortiment. Söker du upp en dryck på Systembolaget.se kan du se vilka butiker som har den. Samtliga Systembolaget-butiker har också möjlighet att ta hem drycker ur sortimentet om det finns en lokal efterfrågan. Det gör att drycker i Tillfälligt sortiment kan finnas i fler butiker än i vanliga fall. Däremot går det inte att beställa ur Tillfälligt sortiment via systembolaget.se eller beta.systembolaget.se sedan lördag 21 mars. Butikerna kan inte heller göra beställningar åt enskilda kunder.”

För att läsa mer aktuella riktlinjer gällande Systembolaget med anledning av Covid 19, se www.systembolaget.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING