Men 2016 är inte en dans på rosor som 2011 mer var att likna med. De som hade bråttom har inte producerat viner som går till historien men producenter som gjort jobbet i vingården och haft is i magen, ja de har något riktigt stort på gång.
2016 i Douro startade regnigt och redan där under våren så reducerade detta den potentiella skörden. Men sommaren blev som så ofta varm i regionen, torr dessutom, och den närmast halverade fruktsättningen innebar mindre kamp om näringen vilket såg ut att ge druvor med mycket koncentration. Runt sista veckan i augusti kom nederbörden, bromsade in den fenoliska mognaden rejält och druvklasarna utsattes för viss stress. De producenter som skördade för tidigt kom således att få ojämnhet i mognaden och en del stressrelaterade drag såsom stjälkighet. De med tålamod, och kanske även resurserna, lät tiden ha sin gång vilket innebar en fin september med ytterligare ett regn en bit in i månaden. Detta gav dock druvorna den sista näringskicken för att nå optimal mognad så länge det inte kom mer nederbörd, vilket det inte gjorde förrän i oktober. Istället blev det fina varma höstdagar men svala nätter, det ultimata för druvors slutrusch och bibehållande av en syrafräschör.
Än mer blev 2016 av betydelse för det moderna anläggandet av vingårdar i Douro som efter EG-inträdet 1986 allt mer började plantera druvrena lägen och inte följde den gamla traditionen med så kallade field blends där uppåt 30 druvsorter, kunde samväxa. Anledningen till att detta frångicks var enkel, olika vitis vinifera mognar vid varierande tillfällen och särskilt år när det kan finnas stress för rankorna med i bilden så blir skörden allt mer ett sammelsurium av mognadsgrader då allt skördas samtidigt. Med ett år som 2016 där mer aktivitet krävs av odlaren så blev de enskilda druvlägena optimala och än mer när dessa nu uppnått en perfekt ålder. En vinranka är nämligen optimal ur alla synsätt vid 30+ i och med att den har ett djupare rotsystem samtidigt som den ändå är produktiv för vinbonden. De som däremot skördade sina gamla lägen med field blends för tidigt hade inte samma förutsättningar för ett stort vin.
I Livets Godas provningar av 2016 så lyfter sig två viner upp och intar välförtjänta positionen högst upp på piedestalen; Graham’s och Taylor’s. Bägge finns nu på Systembolaget och är den perfekta julgåvan till den som har allt – trodde han/hon…
2016 Graham’s Vintage Port
Artikel 90282 / 999 kr / 96 LGP
Smått underbar i sin otroligt täta och intensiva bouquet som fullständigt omfamnar en med sitt djup och toner av slån, kirsch, färska dadlar, stendamm, tobak och lakritsrot. Och i smaken, sådan finess och älskvärdhet trots dess intensitet, ungdom och rika frukt. Här blir Graham’s alltid lite sötare stil tydlig men som så ofta med denna högklassiga producent så är det fräschör till max och säkerligen kommer en stor del av detta från de mogna tanninerna som står för motstånd och så då den uppfriskande syran som är fenomenal. Ett stort vin med långt liv framför sig. Graham’s Vintage Port är en blend från fyra quintas där den som står för nästan hälften av frukten också är den mest kända, Quinta dos Malvedos.
2016 Taylor’s Vintage Port
Artikel 90587 / 964 kr / 97 LGP
Det är lätt att fullständigt kapitulera inför Taylor’s storslagna 2016 och man förstår varför huset valde att stå över 2015 och enbart lansera Quinta-viner (Vargellas är däremot ett måste, artikel 90240, 399 kr). Detta är Taylor’s första Vintage Port sedan den strålande 2011 men frågan är om inte denna har än mer potential i sig. Doften inleder försiktigt men bakom lurar osande stenar, grusväg, mörk frukt, främst svarta vinbär, körsbär och plommon, men också ett terökigt drag, viol och fuktig tobak. Vi följer den under ett par dagar och tätheten växer fram och känslan av att det här blir grande, ja den växer också. I gommen får vi ett vin med enorm struktur och en intensitet som verkligen känns. Men balans är ledordet och Taylor’s mer vinösa stil slår igenom här, med markerade tanniner och ett mindre sött anslag. Avslutet är evighetslångt och tanken slår en, tänk om man hade fått prova denna bredvid en ung 1994:a från huset. Finns även som halvflaska.