Hem NyheterVinnyhet Två släpp från G.D. Vajra den 23 september

Två släpp från G.D. Vajra den 23 september

av Livets Goda

Den 23 september lanseras 2018 Barolo Coste di Rose och 2018 Barolo Bricco delle Viole från G.D. Vajra i Systembolagets Tillfälliga sortiment.

Den 23 september lanseras 2018 Barolo Coste di Rose. 720 flaskor är inköpta och kommer finnas i ett fåtal butiker. Produktansvariga Mats Abrahamsson på Moestue Sverige beskriver G.D. Vajra’s Barolo Coste di Rose 2018:
Det är ett vin med mycket finess och komplexitet. Det har aromer av rosor, röda bär, våt sten och mynta i den generösa doften. Smaken är mycket fruktig med toner av röda körsbär, silkiga, men tydliga, tanniner och en härlig mineralitet i eftersmaken“.

 

 

Mats Abrahamsson om skörden 2018:
”2018 är en årgång som hade en mycket riklig blomning på våren följt av ovanligt mycket regn, speciellt under maj månad. Årgången krävde mycket manuellt arbete i vingårdarna för att inte kompaktera den blöta jorden. På grund av det rikliga regnet är det framförallt högt belägna vingårdar med bra ventilation som lyckats bäst. Som tur är ligger alla Vajras vingårdar högt belägna och Bricco delle Viole är den som ligger allra högst.
Skörden var senare än vanligt, inte under det senaste årtiondet har man skördat så sent. Vajra klassar årgången som elegant och aromatisk, liknande 2004. Som alla sent skördade årgångar är detta en årgång som kräver lite extra tid i vinkällaren för att komma till sin fulla rätt.

 

Här visar Giuseppe Vaira, den mineralrika- och sandiga jordmånen i Coste di Rose, Barolo Cru.

23 september släpps också 720 flaskor av Bricco delle Viole 2018. Bricco delle Viole är alltså den klassiska Barolovingård som är högst belägen och närmast alperna på 400-480 meter över havet. Det höga läget gör att vingården ligger över dimmorna som ofta omsluter trakten. Det gör att vingården får sol redan från tidig morgon. Bricco delle Viole ligger väster om byn Barolo på den yttre gränsen av Barolo och är den vingård som skördas sist på hösten.

Mats Abrahamsson beskriver Bricco delle Viole 2018:
Vinet är mångfacetterat och komplext med toner av hallon, rosor, körsbär, te, lavendel och anis. Vinet har kraftiga men mogna tanniner och en uttalad mineralitet. Eftersmaken är mycket lång och komplex. Det är redan nu balanserat och uttrycksfullt men utlovar en lång lagringspotential med än större komplexitet”.

G.D.Vajra Barolo Coste di Rose 2018
Nr 90572 · Flaska 700 ml · 14,5 % · Pris: 499 kr · Antal: 720 flaskor

G.D.Vajra Barolo Bricco delle Viole
Nr 90262 · Flaska 700 ml · 14,5 % · Pris: 579 kr · Antal: 720 flaskor

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING