Hem Vinvärlden Två toppviner från Kalifornien – Exklusivt vintillfälle för Livets Godas vinklubb

Två toppviner från Kalifornien – Exklusivt vintillfälle för Livets Godas vinklubb

av Livets Goda

120 buteljer av årets hittills elegantaste sauvignon blanc vin och 60 buteljer av utsökt och dynamiskt sublim cabernet sauvignon är det som nu landat i Sverige och som endast kan beställas via Livets Godas vinklubb. Det är genom ett samarbete mellan Livets Goda och importören Valid Wines som denna unika möjlighet finns att få händerna på två verkliga kanonviner från det stora landet i väster.     

 

Så här säger chefredaktör Anders Enquist om vinerna:

2017 Accendo Sauvignon Blanc

Napa Valley / Kalifornien  / 598 kr / 95 LGP
Denna vinpärla, som också förutom sauvignon blanc har små delar av både sauvignon musque (klon av sauvignon blanc) semillon och som buteljerades 27 juni 2018 är en riktig vinhit. Det har ett fylligt och rikt uttryck och samtidigt är det ytterst följsamt, rent och elegant. Balansen i de olika komponenterna är rigid och ingen ting tillåts ta över eller förstöra festen med soloraider. Citrusfruktigheten har en närapå orientalisk och exotisk krydda och en lätt honungsbeklädd tropisk sötma, klassiska vegetala sauvignon blanc egenskaper är ytterst integrerade, avrundade och förtjänstfullt tillbakapressade. Tanninspelet visar en smekande mineralitet som vinets druvor växt upp i. Här finns ingen kyla eller karga stenskott, det är fräscht med ödmjuk omtanke. Riktigt gott, riktigt bra.

Den 8 oktober 2017 rasade de fruktansvärda skogsbränderna i bergen kring Napa och Sonoma Valley. Branden pågick en vecka och förstörde tusentals hem och rökskadade vissa vingårdar. Accendos vingårdar hade dock skördats den 7 oktober som sista datum så man undgick att få rökskador i frukten. För sauvignon blanc som för övriga vita druvor påbörjades skörden den 22 augusti och avslutades den 6 september. Man handskördade druvorna på morgonen och jäsningen skedde i både ekfat och ståltankar på sin jästfällning.
2017 i Napa Valley började annars med generösa regn som bröt den långvariga torkan. Nederbörden var 1-1/2 gånger mer än genomsnittet på de flesta platser och skapade utmaningar för odlarna som försökte avsluta beskärningen, och knoppningen var senare än normalt. I maj blev det varmare och torrare väder och skapade en bra fruktuppsättning av små druvklasar.
Sommarmånaderna kännetecknades av varma temperaturer och låg luftfuktighet, och efter att druvorna slutat växa i slutet av juli fortsatte de att mogna ytterligare en månad.

2016 Accendo Cellars Cabernet Sauvignon

Napa Valley / Kalifornien / 3 198 kr / 98 LGP
Frukten, 82% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc och 3% petit verdot, till detta vin skördades under morgontimmar mellan den 15 september och 8 oktober. Sedan jäsning i ståltankar och slutlagring 22 månader i både nya och använda franska fat. Resultatet blev ett mycket storslaget vin.
Också här noteras en viss orientalisk kryddighet liksom lätt lavendel i det vegetala uttrycket vilket ger vinet en vacker vinkling i sitt eleganta framförande. Frukten är mörk och mogen med inslag av vinbär och björnbär och har syra, fräsch skärpa, mineralisk kraft och samtidigt ett sublimt tanninspel. Ceder och blyerts gör ett storstilat jobb för att medverka till att skapa rödklassiska cabernet drag. Vi har en mycket vacker pjäs!

2016 ses bland vinodlarna I Napa Valley som en mycket exceptionell årgång. Sen vinter och tidiga vårregn fyllde och skapade fukt i jordarna som lidit under den långa torkan i Napa. Utebliven frost och varma vår temperaturer skapade tidig knoppbristning och påskyndade utvecklingen i vinrankorna. Vid blomningen var vädret konsekvent bra och sommarmånaderna var relativt svala med få värmeböljor. Druvornas mognad utvecklade sig mycket bra och man fick en frukt med utmärkt syra och fräschör.

Vill du beställa någon eller båda dessa viner?

Maila info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Accendo” så svarar vi i vändande mail med det dolda artikelnumret på Systembolaget. Meddela oss i e-mailet vad du önskar beställa och hur många flaskor.
Leverans av beställda viner beräknas till mellan 4-8 dagar till det Systembolag du valt leverans till.

Om Accendo Cellar

Bakom Accendo Cellar hittar vi familjen Araujo och i snart 30 år har Bart och Daphne Araujo på biodynamiska Araujo Estate Wines ömsint både ägt och förvaltat drygt 20 hektar excellenta vingårdslägen i St. Helena, Oakville och Oak Knoll AVAs av Napa Valley. Det var 1990 som paret letade efter en vingård att köpa, då de fick ett samtal från Milt och Barbara Eisele som deklarerade att de vill sälja Eisele Vineyard. Bert och Daphne var inte sena med att tacka ja. Resten är vad vi brukar kalla historia.

I deras familjeprojekt och också biodynamiska Accendo Cellars är inspirationskällan vinerna som producerades i Napa och då Oakville och Rutherford under främst 1960- och 70 talet av klassiska namn som Inglenook och Mondavi.  Accendo är familjen Araujo´s hyllning till den delen av Napas vinhistoria.

Med sig på denna resa har de förutom andra generation Araujo Greg och hans syster Jaime, också haft samma folk som hjälpt dem att bygga och förvalta Araujo. Vinmakarna Françoise Peschon och Nigel Kinsman, oenologist Michel Rolland, vitikulturisten Steve Matthiasson och vingårdsmanager Pete Richmond. Med Accendo Cellars jobbar man med lojala odlare som genom årens lopp enbart samarbetat med familjen Mondavi och frukten hämtas från bland de bästa lägena i Napa Valley.

Livets Godas Vinklubb

Livets Godas Vinklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva vinerbjudanden och vinprovningar, liksom andra vinifierade erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Detta erbjudande sker i samarbete med den svenska importören Valid Wines Sweden AB och producenten Accendo. Vi påpekar även igen att Livets Goda inte har några vinstintressen i våra erbjudanden.

Vill du kostnadsfritt bli medlem i Vinklubben skickar du ett e-mail till info@livetsgoda.se med rubricering ”Vinklubben”.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING