Två utsökta roséchampagne: Det fanns en tid då det inte var fint nog med roséchampagne, då denna typ av champagne så gott som aldrig gavs några stora poäng eller sågs som lika bra eller långlivade på samma sätt som icke rosé, oavsett kvalitet eller brandname. Det tramset har dött ut – i stort, för vissa går ränderna aldrig ur. Idag tar de flesta av oss till denna dryck på samma sätt som ”vit” champagne, ibland kanske till och med mer. När en roséchampagne är bra, då når vi ofta den övre och innersta champagnehimlen. Idag två mycket njutningsfulla pjäser i temat i form av Charles Heidsieck Rosé Réserve MV och Gosset Grand Rosé Brut.

Två utsökta roséchampagne
Charles Heidsieck Rosé Réserve MV
Champagne / Frankrike / Charles Heidsieck / 750 / 54185 / 749 kr / 94
Vi har nu kommit till basårgång 2018 i Charles kärleksfulla och vinösa roséchampagne. Runt 35% byggs på reservevin som lagrats i mellan 5-15 år, och druvblenden summeras 40% pinot noir – där 5 procent rödvin kommer från från Les Riceys, som är den närmsta bygrannen till Bourgogne – 35% chardonnay och 25% pinot meunier. Utsökt blend, utsökt champagne. Vi har en fast integrerad syra som ger krispiga krusningar, samtidigt förförs vi med en krämigt kalkkritigt fluktuerande mineralisk magnetisk struktur som har en tidlös melodi. Snygg briochemognad och fuktigt sältade nyanser i fruktens kärnyttringar av körsbär och citrus med oranga ådror, och i detta en finstämd kryddighet som ger ett nobelt temperament i en mycket elegant och attraherande rosé. Det är lika njutningsfullt som vackert.
Gosset Grand Rosé Brut
Champagne / Frankrike / Gosset / 7405 / 699 kr / 93+
Gosset börjar alltid sin process med dubbelblendning med att göra ett rött blandat vin som sedan kompletterar vitvinsblenden. Om det är svaret på varför denna rosé alltid sätter sig så väl låter vi vara osagt, men bra är den. Druvbenden domineras defacto av 55% chardonnay, 45% pinot noir varav 8% vinifieras som rött vin. Alltid minst fyra års buteljlagring i källaren innan degorgering, och därefter ytterligare sex månaders vila i butelj innan marknaden får sitt. Då möter vi en champagne med en frisk och kalkmineralisk röd körsbärighet med hallonfudge i djupet, spelande på röda äpplen och en stringent citrusfrukt med limezest i notförstärkningen. Det ruvar även en vackert återhållsam örtmaritim sälta i nyanserna som klär frukten väldigt snyggt och givande. Det är en roséchampagne med en strukturellt ungdomlig vakenhet i en välutvecklad och mjuk mognadsprocess med stor precision och sinnlig njutningsgrad. Det är lite som burgundisk pinot njutning i champagneland. Det vill säga; ett måste.