Hem Whisky & Bourbon Två whiskyess från morgondagens lansering på SB: Springbank 25 Yo – 97p

Två whiskyess från morgondagens lansering på SB: Springbank 25 Yo – 97p

av Anders Enquist

Ardnamurchan 04.21:03, 46,8%
Highlands / Skottland / Ardnamurchan Distillery Ltd / 700 / 40995 / 598 kr / 94p
Att detta destilleris whisky blivit så aktat omtalat så snabbt ter sig naturligt. Det finns ett oerhört elegant flow och grepp, och den här whiskyn som släpps 30 september är den fjärde AD buteljeringen. Trots sin ungdom är det en whisky fylld med pondus och mognad i sitt uppträdande.
Mixen av rökig och ickerökig sprit är ytterst välbalanserat, liksom den utsökta lätt mintade fudge och vaniljsötma som sitter i linjen. Finlemmat kryddbett ligger fint i den snyggt lakritssältade citrus, körsbärs och äppelhintade fruktigheten. Det är rent och stiligt från spritiga ”avgaser” och fathanteringen är oerhört välstämd. I det omfångsrika avslutet uppstår ett smått vinöst silkigt grepp som håller sig kvar länge och nyanserat.  Vad månne detta bli framöver?

Springbank 25 Years 46%
Campeltown / Skottland / Springbank Distillers / 700 / 11170 / 4 988 kr / 97
Springbank är underbart tjurskalliga och vägrar konsekvent att ge ut yngre whisky för att vi skriker efter mer whisky från destilleriet. Så man fortsätter att ha mer ålder och tömmer faten långsamt och upplagorna på ”vintage” fortsätter således vara låga. Denna 2021-års buteljerade 25-åring har en världsomfattande upplaga på 1 400 buteljer, varav 30 stycken gått till Sverige, och det är ”slagsmålsstämpel” om den upplagan, för denna 25-åring vill alla sanna whiskyälskare ha. Sherryfat dominerar, bourbonfat har bidragit med en mindre del och sedan har romfat får ge en smekning.

Underbara åldriga fattoner ger inledningsvis en elegant småkärv karaktär, och malten är medelrökt och ger intryck i strukturen, men då mer åt torkade tobaksblad. I det magnifika och avrundandes avslutets vindar ligger det i djupet mörka, mogna bär och sultanrussin och ger en finstämd sötma i drivet, med en svag aning om romfat. Excellent whisky!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING