Hem Mat & Restaurang Tysk potatissallad med Nürnberger bratwurst & Beck’s i glasen!

Tysk potatissallad med Nürnberger bratwurst & Beck’s i glasen!

av Christoffer Enquist

Det klassiska Lineker-citatet ”Football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win.” börjar så sakta urholkas men är det något vi dristar oss till att påstå tyskarna fortfarande är regerande världsmästare i så är det att svänga ihop en potatissallad. Den syrliga, nästan fräna smaken maxar fräschören och tillsammans med de ljuvliga små grå bratwurstarna från Nürnberg så kan man ju inte annat än längta efter en klassisk tysk öl!

Oslagbar kombo

Det här behöver du
Ingredienser till 4 personer
1 kg fast potatis, skalad
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
en näve hackad bladpersilja
0,5 dl vatten
ca 1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja
2 msk kapris
salt, peppar
2 paket Nürnberger bratwurst

Så här gör du

Skala potatisen och koka upp. Se till att den håller sig fast vilket bäst blir fallet om du blott nätt och jämnt täcker med vatten samt låter puttra på låg värme. Hacka vitlöken fint och skiva rödlökarna. Mixa samman vatten, vinäger, olja, salt, svartpeppar, vitlök och kapris och koka upp hastigt. Lägg i rödlöken efter någon minut och låt vara med en kort stund så att den bara mjuknar lite lätt. ta av från plattan och låt stå.

Stek upp dina korvar så att de får fin färg. Vänd försiktigt ner persiljan i vinägretten och häll över potatisarna som du delat i fyra delar. Godast är potatissalladen om den fortfarande har lite värme kvar från vinägeruppkoket. Servera med en stark senap, gärna tysk Löwensenf. Annars är Dijon inte så pjåkigt det heller. Och vill du byta korv så är en Thüringer precis lika god därtill!

Öl

Beck´s
artikel 1337, 330 ml, 5%, 12,90 kr, 88 LGP
Härligt nordtyska ölvibbar på doften med maltiga nyanser, pigg citrus, honung och torkade örter. En läskande gomkänsla med fluffig mousse, tydlig örtighet, malt, honungskaramell och brödbak avslutas knastertorrt och så då med den där lilla bitterheten som är så typiskt för bryggeriet. Faktum är att det är just det bittra som gör att man snabbt blir sugen på en klunk till…

Till maten
När du intager denna måltid så faller polletten liksom omedelbart ner och du fattar varför tyskarna älskar sin öl. Den är ju ljuvlig till rätter som denna! Ingen vinner, allt bara lirar i samförstånd och ölens fräschör förstärks av rättens syrlighet. Du tar stora klunkar och mår rätt bra när denna feelgood-rätt serveras!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING