Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Tysk tv gör matprogram om Västerbottensost®

Tysk tv gör matprogram om Västerbottensost®

av Livets Goda

Förra veckan fick Västerbottensost fint besök av ett tyskt tv-team som jobbar med matlagningsprogrammet ”Im Südwesten kocht die Welt” som ungefär översätts till ”Hela världen lagar mat”. Tv-inspelningen skedde i Västerbottensost mognadslager i Ånäset där Ostmästare Thomas Rudin berättade historien om den mytomspunna osten.

Tysk tv gör matprogram om Västerbottensost® och Ostmästare Thomas Rudin. Foto: Erik Hillbom

– Vi fick höra att Västerbottensost är Sveriges nationalost så det kändes självklart att besöka Burträsk och få en inblick i tillverkningen av den speciella osten.” Säger Barbara Lindahl, ansvarig producent och journalist Tysk tv (ARD/SR).

Det 30-minuter långa programmet sänds på den största statligt ägda tv-kanalen i Tyskland (ARD/SR) och är ett uppskattat matlagningsprogram med olika länders mat och traditioner i fokus. I detta program är det Sverige och Italien som står på menyn och därmed fanns intresset att besöka just Burträsk och Västerbottensost, som också var det enda och utvalda besöket i Sverige för programmet. Förutom att det tillagas några svenska klassiker med Västerbottensost så får tittarna även se hur en ostprovning går till med Ostmästare Thomas Rudin.

Tv-teamet besökte också en av Norrmejeriers egna mjölkgårdar som förser Burträsk Mejeri med mjölk till den unika osten.

Även för Norrmejerier är det glädjande att Västerbottensost blir omtalad internationellt.

– För oss i Burträsk är detta såklart väldigt inspirerande när internationella gäster visar intresse för Västerbottensost. Det är inte annat än att jag blir lite extra stolt över både osten och självklart mejerskan Ulrika Eleonora som uppfann Västerbottensost för snart 150 år sedan.” Säger Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost

Programmet kommer att sändas i Tyskland den 18 september kl 17.00. Efter det kommer det finnas tillgängligt för övriga världen via programmets egen hemsida och Youtube.
Länk till programmet: https://www.ardmediathek.de/se…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING