Hem Mat & Restaurang Ugnsbakade potatishalvor toppade med engelsk cheddar, bacon, crème fraiche & vårlök i harmoniskt möte med 12-årig Islay

Ugnsbakade potatishalvor toppade med engelsk cheddar, bacon, crème fraiche & vårlök i harmoniskt möte med 12-årig Islay

av Livets Goda

Bunnahabhain ligger några kilometer uppåt kusten på Islay och fram till 1963 låg fokus helt på rökig whisky. Sedan dess har röken fått sällskap av många andra influenser och intryck, och så sent som 2010 slopade man även kylfiltreringen. Denna 12 åriga single maltwhisky, som lanserades första gången 1979, är lagrad både på sherry- och, bourbonfat, samt fat som tidigare använts för skotsk whisky. Ett perfekt val av single malt till vårt potatistilltugg som du enkelt fixar till.  

Ingredienser

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered, Islay, Skottland

art.nr. 10059, 700 ml, 46,3%, 559 kr, 93 p
Det är en komplex och väldigt sober Islaywhisky destilleriet här bjuder på. Fyllig med fint jobbande 46,3% i spritens styrka, inslagen av karamelliserade körsbär i harmoni med brunt mogna äpplen och päron som leder oss in i en perfekt avvägd höstmelankolisk toffée/choklad/honungs beklädd sötma där en strimma citrusfrukt ger en viss syrlig hinna och där nästa skjuts i whiskyn bjuder på lakritssälta, piptobak, tampar, läderfåtölj och känslan av mogna fat och cederträ. Strukturen är silkigt mjuk och elegant men det finns ett småkaxigt bett liksom en kryddighet i det hela som påvisar temperament i whiskyn och som håller oss alerta och gommarna i rullning.

Matchningen
Första tanken som slår en; hur fint single malten jobbar med matens smaker och skapar ett oerhört harmoniskt intryck. Inte minst hur bacon och syrlig cheddar tillsammans med crème fraiche skänker whiskyn ett än mer nyanserat uttryck får oss att snabbt vilja ta en tugga till och skölja ner med denna högklassiga 12-åring.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING