Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Undersökning: Familjereceptens betydelse inför påsken

Undersökning: Familjereceptens betydelse inför påsken

av Livets Goda

Under påskhelgen står maten i fokus när många samlas med familj, släkt och vänner. Då är det många som plockar fram sina gamla familjerecept på unika specialiteter som gått i arv genom generationer. Mer än 8 av 10 svenskar har sådana familjerecept, visar en undersökning från Oatly, och en majoritet skulle bli ledsna om recepten förlorades eller glömdes bort med tiden.

Snart väntar påskfirande för många svenskar, och strax därpå följer även eid, som avslutar fastemånaden ramadan. Under dessa högtider är det många som plockar fram de där speciella familjerecepten som gått i arv inom familjen. En av fyra svenskar använder sina familjerecept just vid högtider och speciella tillfällen (23%) visar en YouGov-undersökning som Oatly låtit genomföra.

Undersökningen visar också att 57 procent skulle bli ledsna om deras familjerecept förlorades eller glömdes bort. Men trots det förvaras recepten på ett sätt som riskerar just detta. De flesta av dessa familjerecept finns nedskrivna på handskrivna papper (55%) följt av att de endast finns memorerade i minnet (45%). Endast 16 procent har fotat av eller digitaliserat sina familjerecept.

Oatly vill bevara och säkra recepten för framtiden

För att inspirera fler att ta vara på den receptskatt som dessa recept utgör, och inspirera till att göra det enkelt att laga mer växtbaserat, har Oatly startat initiativet Receptarkivet. Svenska familjerecept ska samlas in för att sedan framtidssäkras i en kokbok. Dessa kommer även att förevigas i en nationell kokbok som släpps senare i år. På oatly.se/receptarkivet kan vem som helst ladda upp sitt recept, för chansen att bli medförfattare till kokboken.

  • Med Receptarkivet vill vi inspirera till havrebaserad matlagning samtidigt som vi vill visa hur mycket vårt matarv betyder för oss. Vi ska inte vända upp och ner på folkets recept, utan snarare visa med enkla medel hur exempelvis matlagningsgrädde kan bytas mot Oatly iMat, för samma goda smak men med ett generellt sett lägre klimatavtryck,[1] säger Ilse Siekkinen, VD Oatly Norden.

Populärt att modernisera familjerecepten

Idag väljer många att uppdatera sina maträtter genom att byta ut ingredienser i klassiska recept mot växtbaserade alternativ. Oatlys undersökning visar att mer än varannan svensk (56%) gör detta i någon utsträckning, och i åldern 18-30 år byter fler än varannan (52%) regelbundet ut ingredienser mot växtbaserade alternativ regelbundet.

I recepten som tas med i kokboken kommer Oatly att visa hur havrebaserade produkter kan ersätta mejeriprodukter. Detta är ett enkelt sätt att göra recepten bättre anpassade till en hållbar framtid, då växtbaserade produkter generellt har lägre klimatpåverkan än motsvarande mejeriprodukter.[2]

[1] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216

[2] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216

 

RELATERAD LÄSNING